Bok napadl volbu ombudsmana u ústavního soudu

16.08.2010 15:19

Jeden z kandidátů na nástupce ochránce lidských práv Otakara Motejla John Bok podal na volbu ústavní žalobu. Podle něj se znehodnotila tím, že kandidovala Iva Brožová, aktivní soudkyně, která podle některých právníků kandidovat nemohla.

Bok napadl volbu ombudsmana u ústavního soudu

Aktivista John Bok označuje ve stížnosti volbu ombudsmana za neregulérní. Po Ústavním soudu chce, aby Brožovou z kandidatury vyřadil a až poté umožnil pokračování volby nového ochránce.

Volba nového ombudsmana probíhala v červenci a kromě aktivisty Johna Boka a soudkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové, kandidovala také bývalá Motejlova zástupkyně Anna Šabatová a exposlankyně ODS Eva Dundáčková.

Do druhého kola v Poslanecké sněmovně postoupily Dundáčková se Šabatovou, žádná však nezískala dostatek hlasů ke zvolení. Do očekávané druhé volby vyšle znovu dva kandidáty Senát, další dva nominuje prezident. Senát o svých kandidátech rozhodne zřejmě 25. srpna.

Brožová neprávem ubrala hlasy Kovářové nebo Seitlové

John Bok označoval kandidaturu Brožové za nepřípustnou už před volbou. Brožová tvrdila, že pokud by byla zvolena, okamžitě rezignuje a ministrem spravedlnosti se nechá dočasně zprostit výkonu soudkyně. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje její kandidaturu za bezproblémovou. Iva Brožová stejně neuspěla, získala v Poslanecké sněmovně jen šest hlasů.

Podle Boka by Brožová neměla být mezi kandidáty, z nichž vybírala Poslanecká sněmovna, ale ani mezi jmény, z nichž původně volil své kandidáty Senát. Tam Brožová podle Boka odčerpala hlasy například bývalé ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové a současné zástupkyni ombudsmana Jitce Seitlové. Obě se také ucházely o senátorskou nominaci, avšak neuspěly.

Více:

Senát navrhl nástupkyně Motejla: Šabatovou a Brožovou

Mám právo kandidovat, přesvědčovala Brožová

Bok: Domoci se práva je jako ruleta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…