Zvrat: Sblížení pražské TOP 09 a ČSSD. Hrozba pro modré?

17.08.2010 15:09

Lídr pražské kandidátky ČSSD Jiří Dienstbier mladší v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že na komunální úrovni jsou programy stran velmi podobné, proto by se nebránil spolupráci i s pravicovou TOP 09. ParlamentníListy.cz se zeptaly předsedy pražské TOP 09 Františka Laudáta, zdali by byla strana ochotna jít do koalice s ČSSD.

Zvrat: Sblížení pražské TOP 09 a ČSSD. Hrozba pro modré?

"Koalici s ČSSD nevylučuji. Voliči rozdají karty a na základě výsledků voleb budeme jednat se všemi demokratickými stranami, čili si spolupráci s ČSSD nezakazujeme. Je to standardní demokratická strana a jeden z potenciálních partnerů TOP 09," řekl ParlamentnímListům.cz František Laudát.

Věci veřejné a ODS proti TOP 09?

Laudát by osobně dával přednost pravicové koalici, ale má podezření, že Věci veřejné a ODS spolu připravují spolupráci proti TOP 09, čemuž by nasvědčovaly události na Praze 1 a Praze 5. Například zastupitel Věcí veřejných Zdeněk Rygl a s ním sympatizant VV Michal Tuček, který je také zastupitelem na Praze 5, svou nepřítomností již několikrát přispěli k tomu, že nebyl odvolán starosta Prahy 5 Milan Jančík. Ten nakonec rezignoval sám.

Preferujeme slušné lidi

Podle Laudáta je otázkou, co se sebou udělá ODS. Pokud za ní budou kandidovat slušní lidé, kteří nejsou zkompromitovaní klientelismem a korupčními kauzami, nevyhýbá se spolupráci ani s ODS. Komunální úroveň je podle něj hlavně o lidech. Bude však bránit vzniku takových koalic včetně koalicí v městských částech, kde by figurovaly zkompromitované osoby. „Doufám, že ODS dá na kandidátky slušné lidi," dodal Laudát.

Vznik případné koalice na úrovni Prahy bude muset podle Laudáta posvětit celé pražské vedení a nebude to pouze jeho rozhodnutí.

ČSSD pochybuje o Věcech veřejných

Jiří Dienstbier ml. uvedl, že má pochybnosti o případné koalici s Věcmi veřejnými. „Pověst, která je předchází, jak vznikly, na koho jsou v Praze navázány... Vít Bárta totiž přiznal, že je přítelem podnikatele Tomáše Hrdličky, Radek John byl ve firmě pana Janouška, tedy osob, které ovlivňují současné vedení pražské radnice," zdůvodnil v deníku Právo pražský lídr kandidátky ČSSD, proč by dal před VV přednost koalici s TOP 09.

Na komunální úrovni jsou podle Dienstbiera programy partají téměř shodné. „Čištění ulic není levicová či pravicová záležitost, volby budou o důvěryhodnosti," uvedl. Dienstbier nicméně dodal, že ani TOP 09 nepovažuje za ideální volbu, nedělá si iluze, že by tato partaj nebyla napojena na podnikatele prosazující své privátní zájmy. „Asi každý známe nějakého podnikatele, ale ne každý z nich má takovou pověst jako pan Hrdlička a pan Janoušek," uzavřel.

ČSSD patrně vypadla z koalice "Všichni proti TOPce"

Podle dřívějších informací ParlamentníchListů.cz se v pražské ODS uvažovalo o tom, že by po komunálních volbách mohla na magistrátu vzniknout vládnoucí koalice ODS, Věcí veřejných a ČSSD, která by zamezila nástupu favorizované TOP 09 na pražský magistrát.

„Takovýto plán je dosti pravděpodobný. Pokud ovšem TOP 09 volby výrazně vyhraje, bude dosti těžko proveditelný. Hlavně pořád není jasné, kdo bude za ODS kandidovat proti Tůmovi. A moc času na výběr už nemáme," řekl před časem ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen pražské ODS.

Vyjádření Dienstbiera ml. a Františka Laudáta však nasvědčují, že ČSSD se tohoto projektu nakonec nezúčastní. Nicméně na celostátní úrovni proti sobě TOP 09 a ČSSD útočí a sociální demokraté se nechali slyšet, že jejich hlavním soupeřem již nyní není ODS, nýbrž TOP 09, protože ta prý nese reformní étos vlády. 

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…