Státní maturita bude příští rok, vláda ji podpořila

18.08.2010 15:39

Vláda podpořila státní maturitu, poprvé by měla být ve školním roce 2010 a 2011.

Státní maturita bude příští rok, vláda ji podpořila

Materiál ke státním maturitám předložil vládě ministr školství Josef Dobeš (VV). Nedávno k tomu podotkl, že hledá cestu, jak systém státních maturit učinit úspornější.

V programovém prohlášení vlády Petra Nečase se píše, že vláda do začátku školního roku 2010/2011 rozhodne o státních maturitách v tomto roce. Na základě generální zkoušky, která se chystá na říjen, kabinet vyhodnotí následný postup.

"Provede audit přípravy projektu maturit, včetně kontroly vynaložených prostředků," uvádí programové prohlášení.

 Odpůrci? Senátoři, i učitelé

Zkoušky ale mají mnoho kritiků jak mezi studenty a učiteli, tak mezi politiky. Petici proti novým maturitám podepsali také kantoři z téměř 180 středních škol. Z politiků byl vekým kritikem napířklad senátor ČSSD Marcel Chládek. 

Navrhl novelu, kterou chce zavedení státních maturit odložit o tři roky. Podle předsedy senátorů ODS Tomáše Julínka ale návrh možná ani neopustí Senát, který má o novele jednat příští týden. Kriticky se k maturitám nedávno vyjádřil i premiér Petr Nečas.

Počátkem července premiér například prohlásil, že vláda podle něj rozhodne o odkladu maturit až na další školní rok.  "Po generální zkoušce a provedené analýze se vláda rozhodne, zda model zachová, nebo zruší. Můj osobní názor je, že se zřejmě vláda přikloní k definitivnímu zrušení," uvedl tehdy Nečas.

Příprava státní zkoušky se připravovala 14 let

Jednotné zkoušky se připravovaly 14 let, do roku 2012 spolknou celkem 725 milionů korun. V příštím roce poprvé absolvuje nové zkoušky dospělosti téměř 106 tisíc žáků středních škol.     

Ministerstvo si od nových zkoušek slibuje objektivní srovnání znalostí všech maturantů, efektivnější řízení škol a úspory v řádech miliard korun. Jednotné maturity prý odradí od středoškolských studií méně nadané mladé lidi a podle výsledků jednotlivých škol by pak úředníci mohli rozhodovat o případném rušení či slučování škol. Pokud by podle výsledků maturit začaly vysoké školy přijímat uchazeče, ušetřily by univerzity za přijímací zkoušky.

Dvě varianty testů

Studenti si budou moci vybrat ze dvou variant testů, lehčích a těžších. Další varianty testů jsou připraveny pro handicapované studenty. V příštím roce mají žáci maturovat povinně z češtiny, dále si musejí vybrat mezi cizím jazykem a matematikou. Dvě až tři zkoušky zároveň stanoví ředitel školy v takzvané profilové části maturity. 
    

Od roku 2012 začne být zkouška z cizího jazyka také povinná, u další povinné zkoušky si student bude moci vybrat mezi matematikou, informatikou a společenskovědním základem. Ústní zkoušky se budou dělat už jen z češtiny a jazyků, ostatní předměty budou formou písemného testu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…