Herman přijímá do ústavu totality Žáčkovy lidi

19.08.2010 8:51

Nový ředitel Ústavu totalitních režimů Daniel Herman zneklidnil své zaměstnance. Najímá totiž zpátky lidi, které v ústavu působili za ředitele Pavla Žáčka. Zaměstnanci se změnami nesouhlasí.

Herman přijímá do ústavu totality Žáčkovy lidi

Ani nový šéf Ústavu pro studium totalitních režimů zatím situaci v instituci neuklidnil. Do úřadu znovu přijal lidi, které tam působili za ředitele Pavla Žáčka. Jde o ekonomického náměstka René Schreiera a bývalého šéfa kanceláře Patrika Košického.

Řada zaměstnanců se změnami nesouhlasí, jen se své výhrady bojí publikovat. „To, že přivedl zpátky dva bývalé funkcionáře, ke klidu nepřispěje, protože i když to vypadalo tak, že úřad je rozeštvaný a že jsou tam dva nepřátelské tábory, tak to není pravda, protože většina zaměstnanců jejich odchod schvalovala," řekl Právu bývalý šéf ústavu Jiří Pernes.

Odvolání náměstka jsem hlásil už dopředu

Herman také odvolal prvního náměstka Marka Junka. „Je to součást změn, které vracejí do ústavu členy Žáčkova vedení," řekl Právu Junka. Šéf ústavu se brání, že jeho odvolání avizoval už při svém příchodu. Jiné místo Junka nechtěl, tak mu ho ani nenabízel.

Schreiera přijal Herman pro jeho dobré výsledky, Košického kvůli jeho výpovědi, která byla právně napadnutelná. „Dohodli jsme se, že to bude nejlepší cesta k nápravě špatných věcí," uvedl Herman.

Žáčkovu návratu do ústavu se nebráním

Herman předeslal, že by se nebránil ani Žáčkovu návratu do ústavu. Naopak odchod kvůli Hermanovým změnám zvažuje dosavadní provizorní ředitel ústavu Zdeněk Hazdra a další dva historikové.

Více:

Novým šéfem ÚSTR bude bývalý mluvčí biskupů Herman

Herman vzpomíná: Nechtěl jsem do ROH, tak jsem si musel nosit vlastní tepláky

Zpěvák Hutka a jiní chtěli silného šéfa ÚSTR. Teď pochybují

Lidový dům na mne cíleně útočí, stěžuje si Žáček

Nejsme komise pravdy, odmítá kritiku Žáček

Foto:rodinaonline.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…