Nečasova škrtforma je jen předehrou. Přijdou po ní i reformy?

23.08.2010 14:24

To, s čím přichází vláda, ještě není skutečná reforma veřejných financí. Je třeba změnit podstatu fungování státní správy, píše komentátor Páral v MF Dnes.

Nečasova škrtforma je jen předehrou. Přijdou po ní i reformy?

O tom, že nyní navrhované úspory v jednotlivých resortech jsou evidentně škrtformou, a ne skutečnou reformou veřejných financí, není nutné pochybovat. „Termín škrtforma, používaný premiérem Petrem Nečasem, je z tohoto pohledu velmi přesný," píše v komentáři pro MF Dnes Pavel Páral.

Podle komentátora o budoucnosti sociální politiky, dopravní koncepce či obranné strategie v příštích letech nemůže nic vypovídat zrušení sociálního příplatku pro lidi s nejnižšími příjmy, pozastavení řady dopravních staveb či masakr v resortu obrany. A nápad na snížení základní slevy na dani o stokorunu měsíčně je pak s nějakou budoucí daňovou reformou dokonce v přímém protikladu.

Tarifní mzdy přispívaly k růstu počtu úředníků

Ve škrtformě se ale dají nalézt už i skutečné reformní a nepochybně pozitivní kroky. Jedním z nich je podle Párala chystané zrušení či omezení tarifních složek mzdy ve státním sektoru. „Systém tarifních mezd nevyhnutelně vede k trendům známým z Parkinsonových zákonů. Úředníků přibývá geometrickou řadou, aniž roste množství práce, kterou vykonávají pro stát," připomíná přebujelost státního aparátu.

Za krok správným směrem považuje komentátor i počínání ministra dopravy Víta Bárty. Ten se nyní musí vypořádat se skutečností, že jeho předchůdci v minulosti zahajovali stavby, aniž se zabývali tím, kde vezmou zdroje na jejich financování. „Pokud situace povede k vytvoření reálné dopravní investiční politiky, která bude vycházet z ekonomických studií efektivnosti jednotlivých staveb, bude to jen dobře," soudí Páral.

Nečas a jeho ministři by měli jít ve stopách Dalibora

Škrtformy by měly být předehrou reformního snažení i v sociální oblasti. Česko má stejné procento lidí, kteří jsou bez práce víc než rok, jako tradiční evropské země sociálního blahobytu, Německo či Francie. „To signalizuje, že by asi bylo dobré hledat nějaké razantnější pobídky pro to, aby lidé, kterým se do práce evidentně příliš nechce, protože vystačí s dávkami či pracují načerno, museli změnit životní názor," požaduje komentátor.

Tolikrát omílané penze či zdravotnictví nejsou jediným, co bude třeba od příštího roku potřeba zásadně přestavět a reformovat. A tak vláda bude pod silným tlakem, který neskončí předložením rozpočtu. „Ale česká legenda praví, že nouze naučila Dalibora housti. A tak doufejme, že Petr Nečas a jeho ministři mají alespoň trochu hudebního - nebo snad spíše reformního - sluchu," uzavírá Páral svůj komentář.

Čtěte také:

Črty rozpočtu schváleny. Nečas: Nebude reformní, ale úsporný 

Nečas je jedovatý a chová se jako patriarcha, soudí komentátor 

Nečas a Kalousek našli peníze na reformu penzí. Ve státních firmách 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…