John tvrdí, že hasiče a policisty nebude propouštět

23.08.2010 14:33

Ministr vnitra Radek John ve svém resortu musí vyškrtat 8,3 miliardy korun. Policistů se ale tyto úspory nebudou přímo týkat - John totiž nebude vyhazovat z resortu žádného policistu a ani hasiče. Vezme jim však deset procent z platu.

John tvrdí, že hasiče a policisty nebude propouštět

Ministr vnitra Radek John musí ve svém resortu ušetřit 8,3 miliardy korun, přičemž zhruba čtyři miliardy by měl resort získat snížením platů. Další finance by mělo přinést utlumení investic a provozních nákladů. 

John k tomu na pondělním brífinku zmínil, že se nebude měnit služební zákon, ale v souvislosti s usnesením vlády o tom, že státní zaměstnanci dostanou o deset procent menší plat, tak John veme policistům peníze na platech.

„Proč je s vnitrem takový problém? Prostě proto, že 70 procent jsou mandatorní výdaje a jen 30 procent máme na škrtání," podotkl  k tomu John.

John ukončí i zahraniční policejní mise

V souvislosti s úsporami pak vypočítával všechno, co bude nyní "utnuto". Například ukončí všechny zahraniční policejní mise, nákup speciálních zbraní a některé IT projekty, které podle něj někdo na vnitru kdysi vymyslel, ovšem již nepromyslel, kolik budou stát na provozních výdajích.

Policie dále omezí služby, které nemá dané ze zákona. Nebude se stavět například krajské policejní ředitelství v Liberci, což by vyšlo na 431 miliónů, nehodlá platit operátorům za odposlechy a bude požadovat změnu legislativy.

Vnitro prý také provede revizi všech projektů eGovernmentu, kam patří základní registry veřejné správy pracoviště Czech pointu a pod. "Nikdo nezjišťoval, kolik bude stát provoz eGovernmentu. Můžeme tady najít úsporu až 300 milionů korun. Provedeme velkou revizi," uvedl John.

Projekt eGovernmentu, tedy "moderního, přátelského a efektivního úřadu" je především plán bývalého ministra vnitra Ivana Langera z ODS. Ten se projektem často pyšnil a dokonce byl součástí jeho reformy policie, kterou předložil v roce 2008 ke schválení poslancům. Sněmovna, stejně tak jako senátoři, ale Langrovi nakonec reformu schválili, a to v návaznosti na nový policejní zákon, který začal platit od ledna 2009.  

V USA mohou prý za hasičské veterány trhat ruce

Hasiči podle Johna nebudou příští rok investovat do strojního vybavení či požárních stříkaček. Škrty se dotknou i sborů dobrovolných hasičů. Hasiči prý budou i se starými stroji "předvádět divy".

K tomuto bodu se ale John později ještě vrátil a to když komentoval technické vybavení hasičských vozů, které prý patří mezi veterány. "Vyzývám tak sběratele veteránů, hlavně z USA, že je možné tyto veterány vyměnit za nové stříkačky, nové vybavení," sdělil.

Zda toto prohlášení myslel vážně, anebo zda tím chtěl ještě víc zdůraznit tragédii technického vybavení Hasičského záchranného sboru, to již neřekl.

Bude nás to bolet. Hodně...

Vnitro musí napřesrok uspořit celkem 8,3 miliardy korun. „Bude to bolestný rok," podotkl k tomu John.

Kvůli snaze o minimální zásahy do platů musí ministerstvo ubrat na investicích i provozu 36 procent.  "Nelze tedy čekat, že vnitro bude dělat vše, co dělalo. Bude dělat jen to, co je ze zákona," vysvětlil John.  

K těm policistům, kteří budou pracovat dobře, ale John zmínil, že mohou mít v příštích letech těšit na lepší finanční ohodnocení.

Pláču krokodýlí slzy, ale noví policisté se nabírat nebudou  

Policejní prezident Oldřich Martinů v souvislosti se škrty zmínil, že byl vyhlášen stop stav v přijímání pracovníků. "Asi 1400 až 1500 policistů opustí v příštích měsících policii, ale další za ně nebudou přijímáni," řekl k tomu Martinů. Zároveň popřel, že bude na ulicích a na pracovištích v noci méně policistů.

"Pláču krokodýlí slzy v té masivní náborové kampani, bohužel máme ale největší počet policistů v Evropě," zmínil k tomu John.

Na krajských ředitelstvích budou zřejmě pracovat stávající příslušníci cizinecké policie, kteří budou pomáhat v zajištění bezpečnosti.

Podle vládního materiálu má vnitro příští rok vystačit s 50,3 miliardy korun. Ministr už dříve upozornil na to, že převážnou část rozpočtu resortu tvoří mandatorní, tedy povinné výdaje, na které "nelze sahat". Týká se to například sociálního pojištění, důchodů, výsluh, fondu kulturních a sociálních potřeb, vědy a výzkumu.

Zastavil proplácení některých faktur

Ministr vnitra kromě jiného zmínil, že zastavil již některá výběrová řízení a proplácení některých faktur nad 50 tisíc korun. "Tím jsme ušetřili 900 tisíc korrun za jeden měsíc. Takto kdyby postupovalo vnitro již dříve, tak by bylo ušetřeno 11 milionů korun ročně jen za faktury. Sice to není tak moc, ale každá koruna je dobrá," konstatoval k tomu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…