Nešahejte na stavební spoření. Lidi přestanou spořit, varuje Přikryl

24.08.2010 15:14

Před plánem snížit státní podporu stavebního spoření na padesát procent a v příštích letech na dva tisíce korun ročně varuje Ivan Přikryl z České společnosti pro rozvoj bydlení. „Lidi přestanou spořit,“ vysvětlil Českému rozhlasu Přikryl.

Nešahejte na stavební spoření. Lidi přestanou spořit, varuje Přikryl

Vláda Petra Nečase si od snížení státní podpory stavebního spoření slibuje úsporu v řádu několika miliard korun. Pravicové strany ho avizovaly už před volbami, stát prý na větší dotace nemá. Odpůrci opatření varují před návratem na počátek devadesátých let, kdy chyběly nástroje k dosažení bydlení a stát chtěl vše nechat na samovolném vývoji.

„Ve stavebním spoření je důležitý úvěr, v minulém roce představovaly úvěry 500 miliard korun. To není slabý nástroj. Obáváme se, že stát nyní uspoří na státní podpoře, ale dlouhodobě přijde o dvojnásobek na daních ze spoření a pořizování bydlení," varoval v rozhlase předseda České společnosti pro rozvoj bydlení Ivan Přikryl.

Navíc vidí momentální úsporu v rozpočtu jako krátkozrakou výhodu. „Myslíme si, že to nikdy nemůže naplnit očekávání ekonomů vlády - pokud snížíte balanc, že se ve stavebním spoření škrtne, lidé přestanou spořit," vysvětlil.

Vláda neumí nahradit dotační programy

Účinnější kroky vidí Přikryl ve zpřísnění podmínek stavebního spoření: „Pokud všichni nepoužívají naspořené peníze k pořízení nebo rekonstrukci bydlení, uvažoval bych, jestli nenastavit stavební spoření striktně na bydlení, ale nesnižoval bych státní příspěvek," dodal.

Nakonec Přikryl upozornil na to, že skončil program státního rozvoje bydlení Panel, podobně může přijít na úbytě i program Zelená úsporám.

A to jsou programy, které by měla vláda něčím nahradit. Jenže státu prý koncepční pohled na bydlení chybí.  „Vše se projeví negativně - v daňových příjmech státu, ale i v počtu pracovníků ve stavebnictví," doplnil.

Máme dotační program nájemních bytů, říká úředník

Jenže s tím naopak nesouhlasí náměstek pro územní a bytovou politiku Ministerstva pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

„V současnosti běží dotační program na výstavbu nájemních bytů soukromými investory. Současně podporujeme výstavbu bytů s pečovatelskou službou. Nástroje jsou, ale odpovídají ekonomické realitě tohoto státu," zmínil Kalous s tím, že není pravda, že vláda nemá koncepci bytové politiky. „Předložili jsme ji minulé vládě a ta nynější ji bude projednávat," dodal.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…