Boj o elektřinu. Míl by větrníky napájel proudem. Zelení proti

30.08.2010 22:36

Stavět či nestavět elektrárny na výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Skokové navýšení cen elektrické energie až o 27 procent od příštího roku nenechává v klidu politiky ani občany. Hledají se viníci zodpovědní za smlouvu se závazkem výroby 13 procent z obnovitelných zdrojů, která neměla přinést žádné nebo jen nepatrné navýšení cen energie.

Boj o elektřinu. Míl by větrníky napájel proudem. Zelení proti

Představitelé politických stran teď svalují vinu jeden na druhého, ale nárůstu už nezabraní. Kdo ponese zodpovědnost za novoroční nárůst cen elektřiny?

Včera není dnes

"Nikdy jsem nebyl příznivcem fanatické podpory obnovitelných zdrojů, zvláště, když jsem si jako šéf ČEZu spočítal, že se nám vyplatí větrnou elektrárnu pohánět proudem," uvedl před rokem předseda Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl. To ještě přispěly obnovitelné zdroje jen k nepatrnému navýšení konečné ceny elektrické energie. Časy se mění.

Přísnější Kolaudace

Podle propočtu gigantu ČEZ vyplývá, že v roce 2011 může domácnostem a malým firmám jen kvůli obnovitelným zdrojům zdražit elektřina o 18 procent a velkým firmám o 27 procent. V nedělním pořadu OVM přišel Jaroslav Míl s nápadem, jak nárůst redukovat.

"Letos zbývá postavit zařízení s výkonem 1000 MW, chce to důslednější kontrolu při kolaudacích a udělování licencí," uvedl Míl. Takováto částečná eliminace solárních elektráren a menší dodávky solární energie by podle Míla měli snížit konečné ceny energií.

Kalousek je opatrný, Stropnický proti

Ministr financí Miroslav Kalousek se staví k Mílově plánu opatrně, ale hodlá jej nejprve interpretovat na zasedání vlády a až poté s ním seznámit veřejnost.

"Ten problém je zcela jistě nastavením cenové politiky ČEZU, právě ČEZ má lví podíl na stanovování cen, kdyby nechtěl zdražovat, nemusí. V žádném případě nelze svalovat vinu na obnovitelné zdroje," uvedl pro ParlamentníListy.cz zastupitel Strany zelených Matěj Stropnický. A podobně se vyjádřil i bývalý šéf zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík.

Související:
Drobilovi nerozumím, je na jiné úrovni, nechápe Bursík

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…