Joch: V pohledu na lidská práva mi jsou blízcí Thatcherová a Reagan

02.09.2010 10:18

Podpora trestu smrti, vyzývání k násilí vůči vězňům z Guantanáma a přirovnávání homosexuality k pedofilii, to jsou postoje, od nichž poradce premiéra Nečase pro lidská práva Joch neustoupil ani v rozhovoru pro týdeník Instinkt.

Joch: V pohledu na lidská práva mi jsou blízcí Thatcherová a Reagan

Žádní představitelé významných organizací bojujících za lidská práva nemají podobné názory jako nový poradce premiéra Petra Nečase pro lidská práva Roman Joch. „Organizace Amnesty International a Human Rights Watch představují jenom jeden proud v pohledu na lidská práva. Pak je druhý proud, který zastává třeba baronka Thatcher nebo Ronald Reagan, a který mi je velmi blízký," říká Joch v rozhovoru pro časopis Instinkt.

Nečasův poradce pro lidská práva pokládá za legitimní, že jsou na Guantanámu bez soudu zavíráni lidé, o nichž se nakonec i zjistí, že jsou nevinní. Stejně tak trvá na tom, že lze vězně mučit. „Existuje takový šedý prostor, kterému se říká ´zostřené metody výslechu´. Při waterboardingu se těm lidem nemůže nic stát. Oni si jenom myslí, že se topí. A výsledek je například ten, že Alí Šajch Muhammad prozradil plány na únosy dalších letadel," chválí si Joch jednu z metod zostřeného výslechu.

Proti trestu smrti nebyl ani první prezident Masaryk

Svůj dřívější výrok „nelze doufat, že by Američané udělali zajatým teroristům to, co Britové zajatým indickým sipáhijům po jejich krvavém povstání v roce 1857. Britové je přivázali ke kanonům a rozstříleli je. Jo, jo. Tehdy ještě Britové měli smysl pro fair-play" pokládá jen za provokativní názor, kterým chtěl ilustrovat, jak strašně se humanitní standardy zacházení s vězni zlepšily.

Při svém postoji k trestu smrti se zaštiťuje i prvním československým prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem. „Sám nebyl odpůrcem trestu smrti. Sám revidoval žádosti o milost. Některé udělil, ale některé ne. On sám rozhodoval o smrti odsouzených. Jsem proti trestu smrti za zabití v afektu. Jsem ale pro trest smrti za chladnokrevně realizované vraždy," vysvětluje Joch.

Jochovi je smutno, že lidé se rozhodují pro méně dětí

Jeho úvaha o homosexualitě jako úchylce a její přirovnávání k pedofilii a nekrofilii prý vychází z aristotelské koncepce lidské přirozenosti a normality, která říká, že homosexualita není přirozená a že se jedná o odklon od přirozenosti. „Homosexualitu jsem přirovnal k pedofilii proto, že to je také odchylka od normy. Samozřejmě je zde ale úžasný rozdíl, protože pedofilie je zločin," připomíná premiérův poradce pro lidská práva.

Nápad odebrat volební právo ženám, které nemají dvě a více dětí, čerpá z prosté myšlenky, že by naše demokracie zanikla, pokud by se hypoteticky naše generace rozhodla nemít děti. „My teď žijeme ve svobodné formě vlády jako málokdo v dějinách a mně osobně je smutno, že se lidé rozhodnou mít spíše méně dětí než více," konstatuje Joch pro týdeník Instinkt.

Čtěte také:

Joch: Kocábe, nejsem ruský voják ani nepřítel. Takže neodejdu 

Proti Nečasovu poradci Jochovi byla Duškova „tužka" jen odvarem 

Joch: Nejsem fašista, na gaye mám stejný názor jako na Budvar

Foto: archív

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…