Drobil: Obálky ekologického tendru bychom mohli otevírat v prosinci

02.09.2010 11:11

Obálky s nabídkami na ekologický tendr by se podle ministra při životní prostředí Pavla Drobila mohly teoreticky otevírat už v prosinci. Ministr zároveň připouští možnost, že komise nevybere ani jednu z přihlášených nabídek. Drobil to uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál.

Drobil: Obálky ekologického tendru bychom mohli otevírat v prosinci

Vláda rozhodla, že diskutovaná zakázka na odstranění všech starých ekologických škod potřebuje aktuální analýzy. Uložila proto ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi a ministrovi životního prostředí Pavlu Drobilovi vypracovat do konce září zprávu o skutečných nákladech. Drobil pak k tomu Českému rozhlasu řekl, že udělá vše pro to, aby se poté tendr dále nezdržoval.

„Ta zakázka má spoustu otazníků. My s ministrem financí Kalouskem  - tak jak nám bylo uloženo včera na vládě -  pak musíme možnosti i otazníky zakázky rozlousknout a to i z pohledu tvorby ceny, anebo definice zakázky, případně lhůty, dokdy by měly být ty škody odstraněny," zmínil k tomu Drobil.  

Máme plán B, když komise nevybere nikoho

Obálky s nabídkami by se podle Drobila mohly teoreticky otevírat už v prosinci. „Tím ale neříkám, že tomu tak bude. Je to ale v intencích toho harmonogramu," uvedl dále Drobil.

Ministr zároveň připouští možnost, že komise nevybere ani jednu z přihlášených nabídek.

„Bezpochyby to možné je. Máme v tom případě připraven plán B, ale o něm nyní hovořit nechci. Pokud se nikdo v tendru nevybere, samozřejmě ekologické problémy tím nezmizí a my musíme paralelně připravovat jinou variantu, aby nedošlo k dalšímu zdržení," ubezpečil Drobil.

Pokud sanovat, tak za kolik?

Premiér Petr Nečas po středečním jednání vlády také naznačil, že není zřejmá ani konečná cena tendru. Prozatím se podle něj vždy hovořilo o odhadech. „Částka je prostým součtem garancí doposud neukončených ekologických smluv. Jsem přesvědčený, že konečná cena může být mnohem nižší," upřesnil k tomu Drobil s tím, že cena bude samozřejmě zahrnovat i DPH.

„Naší povinností je to udělat tak, abychom neohrozili průběh ekotendru. Těžko si ale umím představit variantu, že jakákoliv cifra bude tou veřejnou ještě předtím, než vláda otevře poslední obálku toho nejposlednějšího zájemce ekotendru," vysvětlil pak Drobil otázku k ceně zakázky. 

Nedávná zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu konstatovala, že ministerstvo financí napsalo do poptávky 120 miliard korun.

Drobil ale k tomu dodal, že se jedná o horní hranici. „Já jsem přesvědčen o tom, že to číslo bude mnohem nižší, než 120 miliard," doplnil.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…