Ministerstvo kývlo Bakalovi na pokračování těžby uhlí

03.09.2010 6:20

Souhlasné stanovisko dalo ministerstvo životního prostředí k pokračování těžby více než dvaceti milionů tun černého uhlí na dole Darkov, informuje Aktuálně.cz.

Ministerstvo kývlo Bakalovi na pokračování těžby uhlí

Žádná překážka už nestojí v cestě společnosti Ostravsko-karvinské doly, kterou spoluvlastní jeden z nejbohatších mužů v Česku Zdeněk Bakala. Souhlas s pokračováním těžby více než dvaceti milionů tun černého uhlí na dole Darkov jí udělilo ministerstvo životního prostředí. Pikantní je, že se jedná o místo, kde má své zájmy sám ministr životního prostředí.

Šéf resortu Pavel Drobil je spoluvlastníkem tamních lázní Darkov, což před časem přiznal v rozhovoru pro Aktuálně.cz. „Jsem akcionářem Lázní Darkov, a to zůstanu i nadále, jelikož je to můj majetek," řekl po jmenování ministrem. I proto na konci srpna ještě před zveřejněním konečného stanoviska ministerstvo uvedlo, že všechny potřebné dokumenty týkající se lázní Darkov byly expertům předány ještě před nástupem Drobila do funkce.

OKD se musejí dohadovat s okolními obcemi i lázněmi Darkov

Na dole Darkov plánuje firma OKD vytěžit 20,3 milionu tun černého uhlí do konce roku 2020. Okolní obce si vymohly postupné utlumení těžby, takže zatímco v příštím roce vyrubou horníci 3,5 milionu tun uhlí, poslední dva roky jen 1,35 milionu. Souhlas státu je podmíněn 66 nařízeními včetně dohody s okolními obcemi, nebo také s lázněmi Darkov.

„Záležitosti týkající se poklesů terénu a případných důlních škod a jejich řešení projednat a dohodnout se společností Lázně Darkov ve společné smluvní písemné podobě s jasnými závěry a podpisy obou dotčených stran," píše se v kladném stanovisku ministerstva. Vlastníkem OKD je nizozemská společnost NWR, která patří evropské společnosti RPG Industries, jejímž spoluvlastníkem je finančník Zdeněk Bakala.

Čtěte také:

„Nechutný boháč" Drobil. Šlape na paty knížeti

Nečas rozhodl. Poslanci ODS odejdou z představenstev firem 

Vyřešíme nezaměstnanost i kvalitu ovzduší, slibují lídři

Foto: archív

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …