Šéf LOK: Snížovat nárokovou složku platu lékařům je nepřijatelné

02.09.2010 15:05

Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel pokládá za jedinou adekvátní reakci lékařů na snižování platů a zavedení jediné tarifní platové tabulky hromadnou výpověď.

Šéf LOK: Snížovat nárokovou složku platu lékařům je nepřijatelné

Lékaři odmítají plány ministerstva práce a sociálních věcí na zavedení jedné platové tarifní tabulky pro zaměstnance ve veřejné sféře bez zvyšování platů za léta praxe. Podle zdravotnických odborů i České lékařské komory by nejmladším lékařům klesl základní plat o 14 procent a zkušeným o více než 40 procent.

"Je to průlom do stávajícího celosvětově chápaného systému vzdělávání, že délka praxe se určitým způsobem zohledňuje ve finančním ohodnocení. Jedná se o to, že postižení jsou všichni zaměstnanci, to znamená ti, z jejichž daní stát žije. Zdravotníci jsou postiženi ještě jednou  a to proto, že měli svou tabulku , která byla kvůli těžké práci nějak zvýhodněná," zmínil pro Rádio Česko předseda LOK Martin Engel.

Zdůraznil, že nejstarší zdravotníci s dvaceti lety praxe a výš jsou návrhem postiženi ještě více „Zatímco u těch mladých lékařů je to ztráta 14 procent na tarifu, u těch zkušených pak více než 40 procent," vysvětlil.

Téměř po třiceti letech praxe 19 tisíc?

Předseda LOK si navíc myslí, že když pojišťovny budou brzy vyplácet ještě méně peněz, než nyní, pak se ty problémy znásobí.. „Snížit nárokovou složku platu - aby byl po sedmadvaceti letech praxe základní plat 19 tisíc, to mi ukažte profesi, ve které to je. To je nepřijatelné," zmínil k tomu Engel nazlobeně.

Navíc se velmi podivuje i názorům premiéra Petra Nečase, aby se v nemocnicích také propouštělo.

Už teď je hodinová mzda 100 korun

„V českých nemocnicích chybí už letos kolem sedmi set lékařů. Já už si další redukce nedovedu dost dobře představit, protože kolegové už skoro nemohou čerpat dovolenou, nemohou se účastnit postgraduálního vzdělávání, a jestli jim roste plat, tak jak je to často uváděno, tak je to jenom proto, že roste neúnosně počet přesčasů, nikoliv hodinová mzda," konstatoval.

Podle Engela totiž hodinová mzda mladého lékaře je 100 korun hrubého a lékaře s atestacemi to je pak kolem 200 hodin hrubého. „Jestli tyto peníze se pak mají dostat ještě níže, tak to je nepřijatelné," doplnil.

Julínek: Stát nice neušetří, peníze nejdou z rozpočtu

Zatímco premiér Petr Nečas nevylučuje další jednání ve vládě s koaličními partnery, ministři za TOP 09, tedy Jaromír Drábek z ministerstva práce a sociálních věcí a jeho kolega Leoš Heger ze zdravotnictví, už další debatu o platech zdravotníků nepřipouštějí.

Jenže se zavedením jednotné tabulky nesouhlasí ani předseda senátorského klubu ODS a bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Ve vysílání Rádia Česko připomněl, že české zdravotnictví je financováno z veřejného pojištění, a tudíž platy v resortu mohou být jen takové, jakou kondici mají nemocnice a zdravotní pojišťovny.

"Jakékoliv snižování platů z rozhodnutí ministerstva práce a sociálních věcí prostřednictvím tabulek neušetří státnímu rozpočtu ani korunu, protože do zdravotnictví žádné peníze ze státního rozpočtu nejdou, ale z veřejného zdravotního pojištění," dodal k tomu Julínek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…