Odměna pro úplatného soudce? Povýšení

03.09.2010 8:57

Soudce obvodního soudu pro Prahu 1 Karel Kudláček působil v komunistické straně a rozhodl o několika velmi mírných trestech pro podvodníky, kteří okrádali stát. Přesto však byl povýšen.

Odměna pro úplatného soudce? Povýšení

Právník Karel Kuldáček má podle zjištění Hospodářských novin na triku kauzu H-systém, v níž údajně sehrál rozhodující roli. Je podezřelý z machinací se smlouvami a z vyvedení majetku firmy.

Přesto na návrh předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka usedl před čtyřmi lety na soudcovskou židli. Sváček tvrdí, že o jeho zapojení do kauzy H-Systém neměl ponětí. Nevadila mu prý ani Kudláčkova minulost v Komunistické straně.

Nevadí nespravedlivé rozhodování, ani minulost v KSČ

„Ano, o tom samozřejmě vím. Ale měl jsem na něj dobré reference. Podle toho, co vím, se na potlačování lidských práv podílel," vysvětluje předseda soudu Sváček pro Hospodářské noviny. Kudláček nyní odchází z obvodního soudu a přechází na krajský soud do Hradce Králové.

Kauza H-System ale není jediný jeho projekt, v kterém je jeho role přinejmenším podezřelá. Podnikatel, který podvedl stát o 275 milionů, dostal pouze podmínku. Stejně mírný trest dostal i podnikatel Pavel Žák, který rozprodal pod rukou svazácký majetek v hodnotě 215 milionů.

Více:

Potenciální korupčníci z TOP 09 jsou zpět. Jako stíny poslanců

Soudce Nejvyššího soudu: Větší pravomoci policie proti korupci nezaberou

Bývalého sekretáře exministra Kavana soud propustil z vězení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…