Bývalého sekretáře exministra Kavana soud propustil z vězení

02.09.2010 16:01

Obvodní soud v Plzni rozhodl o podmínečném propuštění bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby z vězení. Uvedla to Česká televize.

Bývalého sekretáře exministra Kavana soud propustil z vězení

Karel Srba, který dělal na ministerstvu zahraničí generálního sekretáře exministrovi za ČSSD Janu Kavanovi, byl v létě 2003 odsouzen k 12 letům vězení za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové.

O propuštění rozhodl Okresní soud Plzeň-město, proti rozhodnutí není odvolání. Soud Srbovi stanovil zkušební dobu pět let. Srba bude propuštěn hned poté, co věznice na Borech, kde Srba nyní pobývá, získá rozhodnutí o propuštění.

Důvodem chystaného činu Srby byly údajně články, ve kterých Slonková poukazovala na Srbovy podezřelé praktiky na ministerstvu zahraničí. Srba si na vraždu přes svou přítelkyni Tomšovicovou najal vimperského recidivistu Karla Rziepela, který ale na plánovanou vraždu upozornil policii.

Karel Srba poprvé zamířil do státních služeb v polovině 90. let, v roce 1998 se stal na ministerstvu zahraničí blízkým spolupracovníkem ministra Kavana a začal zde řídit protikorupční akci "čisté ruce". Generálním sekretářem se stal v květnu 2000.

Kavan o něm tvrdil, že nasadil laťku hodně vysoko

Exministr zahraničí a pozdější předseda valného shromáždění OSN Kavan hned na počátku Srbova skandálu jakoukoli spojitost své osoby s aférou odmítl. Podle rozhodnutí soudu v kauze ani nesvědčil. Původně se ale Kavan Srby zastával. Napířklad o něm tvrdil, že Srba "nasadil laťku hodně vysoko", když ze své funkce generálního sekretáře odstoupil, jakmile Mladá Fronta Dnes poprvé popsala finanční machinace v kauze Českého domu v Moskvě.

Soudy řešily taky další žaloby týkající se Srby, například již zmiňovaný nevýhodný pronájem Českého domu v Moskvě nebo údajnou korupci doprovázející rekonstrukce českých ambasád v zahraničí. Ani v jednom z případů se soudům nepodařilo Srbu usvědčit.

Bude pracovat pro Jazzovou sekci

Žádost o podmínečné propuštění obdržel plzeňský soud v červnu. Podalo ji občanské sdružení Jazzová sekce - Artforum, jehož jednatelem je Karel Srp, dobrý známý Srby. Na oslavu jeho narozenin například Srba zamířil v roce 2007, kdy byl za dobré chování puštěn na týden na svobodu z věznice v Ostrově. Na oslavě se také setkal s Janem Kavanem, dodnes bývá Srba označován za bývalou pravou ruku exministra Kavana.

Sdružení je ochotno se za Srbu zaručit, nabídlo mu zaměstnání referenta. Bydlet by měl v domku své starší dcery. Jeho druhá manželka Markéta, ktreá jej podporovala po celou dobu soudního procesu, se s ním totiž před časem rozvedla.

Byl opojen vlastní mocí, teď začal malovat

Podle soudního znalce Pavla Prunnera odcházel Srba do vězení jako arogantní člověk opojený vlastní mocí, který chtěl ostatním rozkazovat. Za mřížemi se ale naučil pokoře, navíc není podle znalce společnosti nebezpečný. Podle serveru iDnes.cz dokonce bývalý vysoký ministerský úředník začal za mřížemi malovat. Dokonce měl i výstavu - svá díla například vystavoval v Praze. Navíc je o jeho obrazy údajně veliký zájem.

Sabina Slonková, jejíž vraždu Srba plánoval, nechtěla propuštění nijak komentovat.

Z čeho všeho byl Karel Srba v minulosti obviněn:

  • Již před vypuknutím případu Slonková byl Srba aktérem v několika dalších aférách. V březnu 2001 například rezignoval na post generálního sekretáře kvůli údajně nevýhodné smlouvě na pronájem Českého domu v Moskvě, kterou Kavanovi předložil k podpisu.  
  •  V únoru 2004 byl Srba spolu s dalšími dvěma bývalými pracovníky ministerstva zahraničí obviněn ze zneužívání informací v obchodním styku, porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. V této kauze si Srba již dvakrát vyslechl osvobozující rozsudek, verdikt však není pravomocný.
  •  Čelí spolu s dalšími i obžalobě z více než třináctimilionového podvodu na státu při rekonstrukci zámku Štiřín, spadajícího rovněž pod ministerstvo zahraničí. Podle spisu obžalovaní záměrně nadhodnocovali faktury na stavební práce. První obvinění v kauze Štiřín padlo v květnu 2004, v červnu 2007 sice pražský městský soud zprostil Srbu viny, o rok později ale Vrchní soud v Praze osvobozující verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání.
  •  Srba též v minulosti čelil obvinění v korupční aféře údajně předražených zakázek na rekonstrukci českých zastupitelských úřadů, v této kauze byl ale obžaloby pravomocně zproštěn.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…