John nařídil, Martinů splní: Vedení policie opustí šest stovek lidí

03.09.2010 11:12

Razantně se pustil do hledání úspor ministr vnitra John. Nařídil šéfu policie Martinů, aby zeštíhlil policejní prezidium nejméně o 30 procent, informuje deník Právo.

John nařídil, Martinů splní: Vedení policie opustí šest stovek lidí

Krátce po ohlášení drastických škrtů ve svém resortu přitvrdil ministr vnitra Radek John v hledání úspor. Policejnímu prezidentovi Oldřichu Martinů nařídil, že musí do konce roku zeštíhlit policejní prezidium nejméně o 30 procent, což vychází na téměř 600 zaměstnanců. Vyplývá to z dopisu, který John poslal šéfovi české policie v úterý a jehož kopii má deník Právo k dispozici.

Šéf resortu a zároveň předseda Věcí veřejných John dal svému podřízenému desetidenní lhůtu. Původně se hovořilo o propuštění 20 procent lidí v průběhu příštího roku. „Je to razantní změna, ale my potřebujeme peníze na benzín a další věci. A zeštíhlovat se zkrátka bude od hlavy," řekl k tomu pro deník Právo ministr. Zároveň dodal, že policejní prezidium má v tomto ohledu velkou rezervu.

Občanští zaměstnanci policejního prezidia, třeste se

Podle Martinů už vedení policie začalo intenzivně hledat řešení. „Třicet procent ještě letos je hodně, ale taková je realita a my toho cíle musíme dosáhnout," řekl policejní s tím, že výsledky analýzy hodlá předložit ministrovi co nejdříve. Z Johnova zadání přitom vyplývá, že bude na vedení policie, jak osekání početního stavu na prezidiu rozdělí mezi policejní příslušníky a občanské zaměstnance.

Nadějněji to vypadá pro první skupinu zaměstnanců. „Ta změna musí mít co nejmenší dopad na přímý policejní výkon," naznačil v této souvislosti šéf prezidia, pod které spadá mimo jiné vedení kriminálky nebo pořádkové policie. Zrušené policejní tabulky bude chtít z prezidia převést do výkonu v ostatních složkách sboru, zatímco občanští zaměstnanci budou s největší pravděpodobností propuštěni bez náhrady.

Na práci po propuštěných se budou najímat soukromé firmy

Podle předsedy policejních odborů Milana Štěpánka je poslední krok ministra příliš razantní. „Pokud to číslo nevychází z nějaké podrobné analýzy, ale bylo určeno jen tak od stolu, tak v takovém případě bych to považoval za neuvážené," řekl Štěpánek. Na to zareagoval Johnův mluvčí Jiří Reichl: „To číslo vychází z rozhovorů ministra s vedením policie."

Štěpánek spatřuje hlavní problém v propuštění občanských zaměstnanců. „Pokud prezidium propustí veškerý obslužný personál, bude si pak muset na tyto práce najímat soukromé firmy, což ve výsledku vyjde daleko dráž," konstatoval šéf policejních odborů s tím, že tento jev se projevuje už v současné době u zaměstnanců, kterým policie letos přestala prodlužovat smlouvy.

Čtěte také:

Policejní prezident Martinů nejspíš skončí, naznačil John 

S metropolitní policií nesouhlasím, tvrdí Martinů 

Zvládne to John? ptá se Langer a pochybuje 

Foto: policiecr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…