Zeman nasazuje staré známé. Šlouf, Rusnok, Lachnit

05.09.2010 6:52

Straně práv občanů – Zemanovcům chybělo v posledních volbách půl procenta a dostali by se do sněmovny, nyní se vysloužilí politici snaží o další návrat, pomoci jim mají zvučná jména.

Zeman nasazuje staré známé. Šlouf, Rusnok, Lachnit

Neplatí tedy Zemanova slova o starém jezevci zalézajícím do své nory, kterými tento vysloužilý sociální demokrat komentoval svůj těsný volební neúspěch.

Starostou pražské městské části Vynoř by se rád stal exministr financí a průmyslu Jiří Rusnok. V komunálních volbách by chtěl pod praporem Zemanovců uspět i bývalý sociálnědemokratický ministr Petr Lachnit.

Rusnoka stál hlas Klausovi kariéru

Rusnok se v roce 2003 neúspěšně utkal s tehdejším premiérem Vladimírem Špidlou o post předsedy ČSSD. Nedlouho potom ho Špidla zbavil postu ministra průmyslu, odůvodnil to údajnou špatnou komunikací. Nicméně Rusnok vidí důvod jinde, Špidla mu nemohl odpustit, že dal hlas při volbě prezidenta Václavu Klausovi

Krátce po odvolání složil Rusnok i poslanecký mandát a zůstal řadovým členem ČSSD. Na začátku letošního roku ale vstoupil do Strany práv občanů jako ekonomický poradce.

Lachnit se vrací

Na scénu se chce vrátit i další Zemanův ministr Petr Lachnit. Ten mezi roky 2002 a 2003 řídil ministerstvo pro místní rozvoj. Ten usiluje o místo ostravského zastupitele. Jako třetí v pořadí pak Strana práv občanů - Zemanovci nasadila exministra školství Eduarda Zemana, který kandiduje pro změnu do Senátu.

Navíc o post pražského zastupitele usiluje Zemanův blízký kolega a kontroverzní lobbista Miroslav Šlouf. Tento bývalý funkcionář KSČ dělal Zemanovi v době jeho premiérského angažmá šéfa poradců, později vedl i volební kampaň ČSSD.

Odborová legenda Dušek

Kromě všech vyjmenovaných půjde za Zemanovce do voleb i odborový boss Jaromír Dušek. Ten by také rád dostal místo v Senátu, a to za Ústí nad Orlicí. Dušek v minulosti vedl železniční odbory, kvůli jejichž stávce odstoupila v 90. letech Klausova vláda. Nyní se kvůli majetkovým záležitostem rozhádal se svým svazem a vede Svaz Odborářů Služeb a Dopravy.

V komunálních volbách Zemanovci nekandidují zdaleka ve všech obvodech, navíc se například v Jihlavě spojili se Suverenitou Jany Bobošíkové.

Dále čtěte:

Zeman: V komunálních volbách budu podporovat úspěšné, tedy SPO-Z

Důchodce Zeman: Česko jde jinam, než jsem chtěl

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…