Česká ekonomika vzrostla. I díky domácí spotřebě

08.09.2010 12:50

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,4 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím stoupla o 0,9 procenta. Podle analytika Tomáše Volfa ze skupiny Citfin k tomu přispělo i oživení spotřeby domácností.

Česká ekonomika vzrostla. I díky domácí spotřebě

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,9 procenta, když předběžně se uváděl růst o 0,8 procenta. K růstu HDP přispěla zejména odvětví zpracovatelského průmyslu, dopravy a podnikatelských služeb. Uvedl to ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

K růstu české ekonomiky ale přispěly i spotřeby domácností. Podle analytika Tomáše Volfa ze skupiny Citfin hrubý domácí produkt vzrostl také o víc než se čekalo hlavně díky zlepšení hospodářské situace v Německu. Volf to uvedl pro Český rozhlas.

„Také velmi pozitivní je, že se oživila spotřeba domácností. Ta totiž v předchozích měsících a kvartálech byla spíše v červených číslech. V druhém kvartálu poskočila o 0,8 procenta. Znamená to, že se domácnosti přestávají obávat o své budoucí příjmy, a dál zvyšují svou spotřebu, což, samozřejmě, přispívá k celkovém růstu české ekonomiky," podotkl k tomu Volf pro rozhlas.

Ekonomické oživení díky eurozóně

„České ekonomice pomohlo nastupující oživení v eurozóně, které se projevilo i silným nárůstem dovozu, z něhož těžily také tuzemské firmy," uvedl v této souvislosti Jiří Moser ze společnosti PricewaterhouseCoopers.

„Za celý letošní rok se dá očekávat růst českého HDP o 1,6 procenta, v příštím roce o 2,4 procenta. Klíčový bude pro nás především další vývoj eurozóny, kam míří největší část produkce české ekonomiky," řekl dále Moser.

Na dovoz ovšem prý sázeli hlavně podnikatelé, které ve svém průzkumu nedávno společnost PricewaterhouseCoopers oslovila. Z výsledků vyplývá, že téměř 70 procent z nich počítá letos s růstem tržeb.

Český statistický úřad k problematice dodává, že hlavními tahouny evropského hospodářského oživení jsou vývoz a výdaje vlád. Úspory, kterým se zřejmě nevyhnou veřejné finance mnoha členských států, ale představují značné riziko dalšího růstu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…