Klaus kritizoval rozhodnutí Ústavního soudu

10.09.2010 11:58

Podle prezidenta Václava Klause rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že snížení platů soudců je protiústavní, rozděluje české občany na dvě kategorie – soudce a ty ostatní. Neodvede si prý představit obhajobu tohoto verdiktu.

Klaus kritizoval rozhodnutí Ústavního soudu

Ústavní soud v pátek rozhodl o tom, že plánované snížení platů ústavním soudcům je protiústavní. To se však nelíbí prezidentovi republiky Václavu Klausovi. Podle něj tak rozdělil občany této země na soudce a ty ostatní.

"Nedovedu si dost dobře představit, jak se mohou odvážit něco takového obhajovat," komentoval rozhodnutí soudců prezident na začátku své dnešní schůzky s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem.

Soud potvrdil mou řeč ve sněmovně, říká Klaus

Klaus uvedl, že Ústavní soud svým pátečním rozhodnutím udělal „skvělou tečku" za jeho středeční řečí ve sněmovně. Tam Ústavní soud kritizoval a varoval před ním poslance. Navrhl jim, aby upravili pravomoci soudu tak, aby si nemohl nekontrolovatelně přisvojovat moc.

Ve sněmovně kritizoval hlavně jeho rozhodnutí o zrušení předčasných voleb, kterým prý významně zasáhl do jejich výsledku.

Musíme se s tím smířit, vzkázal Nečas

Premiér Nečas ČTK stručně vzkázal, že nezbývá než rozhodnutí Ústavního soudu respektovat.

Ústavní soudci v nálezu kritizují opakované snahy zasahovat do soudcovských platů, jsou prý ve srovnání s jinými profesemi příliš časté. Ve svých důsledcích to prý vede "k sestupu soudcovského stavu uvnitř středostavovské společenské vrstvy, jeho příjmové degradaci ve vztahu k ostatním právnickým povoláním a k umenšování jeho potřebné společenské prestiže," stojí v nálezu.

Více:

Foto:hrad.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie obvinila 5 zaměstnanců ROP Severozápad včetně Šulce

14:38 Policie obvinila 5 zaměstnanců ROP Severozápad včetně Šulce

Policie obvinila z porušování povinností při správě cizího majetku pět bývalých a současných zaměstn…