Chceme zabránit prudkému zdražení elektřiny, upozornil Nečas

13.09.2010 14:42

Vláda už pravděpodobně tuto středu navrhne změny zákonů, které by zabránily očekávanému skokovému růstu cen elektrické energie. Na diskusním setkání s vrcholovými manažery a státními činitely to uvedl premiér Petr Nečas.

Chceme zabránit prudkému zdražení elektřiny, upozornil Nečas

Ceny se mají zvýšit kvůli růstu poplatků na podporu obnovitelných zdrojů, vyvolanému boomem solárních elektráren. Elektřina by tak od nového roku měla pro domácnosti stoupnout o 15 procent a pro firmy až o 25 procent. Premiér v této souvislosti varoval před nadměrným využíváním obnovitelných zdrojů.

„Naskakování na různé módy s přívlastkem eko nebo ekologický, se opakovaně ukazuje jako průšvihová věc. Doporučoval bych obrovskou obezřetnost vůči těmto enviromentalistkým módám, které se rychle objeví a po letech s hrůzou zjistíme, že za to zaplatíme jako daňoví poplatníci i jako spotřebitelé," uvedl Nečas

Musí se provést i daňová reforma

Premiér se také vyjádřil i k současnému daňovému systému s čímž souvisejí příjmy státního rozpočtu. Oboje je podle něj příliš závislé na vývoji ekonomiky. Proto je podle něj potřebné vedle reformy důchodů a zdravotnictví provést daňovou reformu, která by zvětšila důraz příjmů státu na nepřímé daně a zároveň nezvýšila celkové daňové zatížení.     

Analýza daňových příjmů podle premiéra ukázala jednoznačnou závislost příjmů rozpočtu na ekonomickém cyklu, a to především u sociálních odvodů a daně z příjmu firem. "Naopak DPH má obrovskou míru rezistence proti výkyvům. Musíme tak provést restrukturalizaci veřejných financí tak, aby byly celkově odolnější proto výkyvům," řekl. 
    

Odvody na sociální pojištění podle Nečase tvoří 40 procent příjmů rozpočtu. "Je to mimořádné a proto musíme restrukturalizovat tak, abychom oslabili závislost na odvodech a převedli to spíše na nepřímé daně," zmínil.

Celková snaha vlády podle premiéra nesměřuje jen k pokusu zachránit veřejné finance, ale k celkové modernizaci země, tedy reformám ve všech sektorech.

"Ve střednědobém horizontu přinášejí takové kroky pozitivní výsledky. Stačí se podívat na sousední Německo, které před lety provádělo reformy a pozitivní výsledky to Německu přináší. Země je z těch původních 15 zemí EU nejlépe připravenou," dodal k tomu Nečas. 

    

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…