Doktoři spustili kampaň "Děkujeme, odcházíme“

15.09.2010 11:59

Lékaři se již proti snižování platů bouří ve velkém. Ve středu lékařské odbory spustily kampaň "Děkujeme, odcházíme", která požaduje, aby platy lékařů nesnižovaly, ale naopak činily 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy.

Doktoři spustili kampaň "Děkujeme, odcházíme“

S návrhy ministerstva práce a sociálních věcí na změny tarifních tabulek a snížení tarifních platů státních zaměstnanců prý kampaň nesouvisí. Odboráři totiž už v květnu začali dávat najevo, že dají na konci roku hromadnou výpověď, pokud nedostanou přidáno. 

Jenže odbory dávají najevo, že hromadnými odchody nechtějí vyvolat paniku. Jen chtějí prý jakýmkoliv způsobem donutit vládu, aby s nimi platy prodiskutovala. Odboráři totiž tvrdí, že podfinancování zdravotnictví nezpůsobili.

Petici a zároveň i kampaň „Děkujeme, odcházíme", podepsalo už prý okolo tří tisíc lékařů. Prý nepožadují jen zachování platů, ale i kvalitní a finančně dostupné vzdělávání pro mladé lékaře.

Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel pro Českou televizi v této souvislosti uvedl, že vidí ve zdravotnictví rezervy, chybějící peníze prý způsobilo špatné hospodaření. Jako příklad uvedl údajně velice špatnou lékovou politiku a předražené státní zakázky na stavby nebo přístroje.

V České republice je celkem asi 45 tisíc lékařů, jejich průměrný plat činí zhruba 45 a 50 tisíc korun. Průměrná mzda v druhém čtvrtletí letošního roku činila podle Českého statistického úřadu 23 500 korun.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…