John? Ten to neřídí, šéfem vnitra je pro Fendrycha náměstek

20.09.2010 13:43

Podle komentátora deníku Týden Fendrycha šéfuje resortu vnitra i samotnému ministru jeho náměstek. Opřel se ale i do dalších.

John? Ten to neřídí, šéfem vnitra je pro Fendrycha náměstek

Ve svém komentáři na webu Xantypa.cz  komentátor týdeníku Týden Martin Fendrych bez servítků zhodnotil první tři měsíce fungování nové české vlády. Na mušku si vzal zejména některá ministerstva.

Kriticky se postavil zejména k resortu vnitra. Ohledně něho se  vymezil nejen k jeho šéfovi Radku Johnovi a jeho náměstkům, ale také k přílišným ústupkům premiéra Petra Nečase.

Chceme vnitro, a basta

"Věci veřejné vyhlásily, že chtějí vnitro. Bez vnitra nesednou do vlády. Nečas neměl na výběr. Sice prohlašoval, že je zděšen z propojení VV a bezpečnostní agentury ABL Víta Bárty, ale neměl šanci," zhodnotil Nečasovy možnosti Fendrych.

Ten se posléze opřel zejména do šéfa vnitra Johna a jeho náměstků, Miroslava Zahálky, někdejšího člena představentstva ABL a Michala Moroze, majitele jiné bezpečnostní agentury..  Prvně jmenovaný je totiž podle něj na rozdíl od Johna faktickým vládcem vnitra.

Zahálka ředitelem hry

"Zahálka, dá se říct, řídí vnitro i ministra. (...) Muž z ABL sice není první náměstek (toho má ódéeska), ale zato je "státní tajemník", tedy cosi, co u nás zatím nemáme. Dává mu to vyšší statut. Zahálka má pod sebou, a to je síla, i kancelář ministra vnitra," diví se Fendrych a dodává, že náměstek vede i "personálku", informatiku či odbor tisku. "Prostě vnitrácká jednička," uzavřel komentátor kapitolu vnitra.

Díky, Dobeši

Fendrych nezapomněl zhodnotit ale ani fungování ostatních resortů, například toho školství "Ministr Dobeš sype nápady ostré jak žiletka," píše komentátor, který ale například nástupní příspěvek ve výši 180 tisíc pro nové učitele považuje spíše za epizodu žánru sci-fi.

Přesto počínání ministra školství hodnotí de facto pozitivně. "Dobeš vymýšlí, provokuje a obrátil ke školství pozornost. Za to zaslouží dík," uzavřel komentátor.

Více čtěte:

Muž z ABL už na vnitru je. A zůstane tam

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…