Herečka Vilhelmová: Mafie ovládá vaši radnici, změňte to

23.09.2010 14:09

Před komunálními volbami se znovu aktivizují umělci. V klipu Občanského sdružení Vyměňte politiky apeluje herečka Vilhelmová na voliče, aby změnili radnice ovládané mafií, informují Lidové noviny.

Herečka Vilhelmová: Mafie ovládá vaši radnici, změňte to

Podobně jako před parlamentními volbami i před těmi komunálními se obrací na voliče občanské sdružení Vyměňte politiky. „Mafie není jenom ve filmech. Je dost možné, že ovládá i vaši radnici. Chcete to změnit? Tak jděte a volte politiku bez kmotrů," apeluje herečka Tatiana Vilhelmová v jeho novém spotu.

Ve svém počínání nezůstala osamocena. Ve zhruba pětiminutovém klipu s názvem Radnice ve vašich rukou po jejím boku vystupuje například herec Jan Budař nebo ti, kteří se kampaně zúčastnili už před parlamentními volbami - zpěvačka Aneta Langerová, herec Jakub Prachař či další zpěvák Tomáš Klus, informují Lidové noviny.

Je třeba vyprovokovat voliče k aktivitě, lhostejnost je nepřítelem demokracie

„Největší nepřítel demokracie je lhostejnost. Pokud budeme zahleděni sami do sebe, nemůžeme se divit tomu, jak to kolem nás vypadá," říká Klus v klipu, který kritizuje hlavně korupci. Proč se k iniciativě opět připojil? Důvodem je prý i fakt, že na jaře nápad fungoval. „Voliči si uvědomili, že všechna moc je v jejich rukou," míní Klus.

V květnových sněmovních volbách totiž voliči překreslili politickou mapu v zemi. A nyní je podle známých osobností potřeba udělat „další krok". Cílem klipu, který se šíří po internetu, je podle Jaroslava Kuchaře z iniciativy Vyměňte politiky nejen vyprovokovat občany k aktivitě, ale zároveň jim dát návod, jak si o kandidátech v regionu zjistit informace.

Kittner si libuje, že ve velkých stranách je složité někoho přeskákat

Zatímco v menších obcích se lidé dobře znají, tak ve větších městech doporučuje lidem webové stránky občanského sdružení, kde si mohou vzájemně předávat zkušenosti. Na rozdíl od parlamentních voleb se komunální politici o svá křesla příliš nebojí. Sdružení podobná tomu Vyměňte politiky toho prý moc nezmohou.

Je si toho dobře vědom i liberecký primátor za ODS Jiří Kittner. „Když si přečtete, jak se počítají komunální volby, tak to moc nejde. Přeskákat někoho ve velké straně je velmi složité," tvrdí Kittner. Ten bude v Liberci zasaženém skandály s organizováním lyžařského šampionátu obhajovat primátorský post. Každý volič by si podle něj měl také uvědomit, jestli je právě změna to pravé.

K věci:

Kanadský server překvapil komiksem s Miroslavem Kalouskem 

Vyměňte politiky, přemlouvá Langerová, Geislerová a Kubišová  

Hnutí Vyměňte politiky v pozoru. Opět zamíchá volbami  

Foto: Facebook

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …