Vítek dře, proto je populární, vyznala se Klasnová

24.09.2010 20:17

Kateřina Klasnová, manželka ministra Víta Bárty, se nediví, že ministr dopravy stoupá žebříčkem popularity raketově vzhůru. I odborníci oceňují jeho agilnost.

Vítek dře, proto je populární, vyznala se Klasnová

Vít Bárta ve výzkumu agentury STEM, jež dlouhodobě sleduje popularitu českých politiků, poskočil ze všech sledovaných politiků nejvíce. Bártova popularita od posledního, červnového měření, vzrostla z 23 na 38 procent a Bárta tak uzavírá desítku nejpopulárnějších politiků v zemi.

Více k výzkumu: Bárta znovu ohromil. Tentokrát výsledky své popularity

Jak komentuje nárůst popularity Víta Bárty jeho životní partnerka a choť Kateřina Klasnová? Překvapena rozhodně není.

"
Vítek je strašně pracovitý, dře od nevidím do nevidím a v médiích se objevuje velmi často. On v podstatě ihned po nástupu do funkce byl vnímán negativně a jsem velice ráda, že se to nyní posunulo, k pozitivnímu chápání jeho osoby," uvedla pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně sněmovny Klasnová.

Naopak šéf Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John propadl z prvního místa na sedmé, a jeho popularita klesla ze 62 procent na 44.

"Ten propad u Radka Johna je způsoben komplikovaností resortu a reforem. Nese si úděl viditelných škrtů, za které nemůže. Věřím však, že postupným vysvětlováním jeho kroků se jeho popularita vyhoupne zpět na předvolební úroveň," analyzuje propad popularity svého stranického bosse Klasnová.

Bárta? Nekličkuje

Novinář a mediální odborník Karel Hvížďala oceňuje u Bárty jeho schopnost se vyjádřit k věci a zbytečně nekličkovat. "
Je to dáno mimo jiné tím, že ministr Bárta používá jiný druh rétoriky, než na který je český volič zvyklý. Nekličkuje, dokáže odpovídat i na otázky na tělo. Jeho rétorika je průhledná a jako jeden z mála dokáže přiznat omyly," hodnotí pro ParlamentníListy.cz Hvížďala nejnovější čísla agentury STEM.

"U pana Johna je to trochu jiné, je nečitelný. U voličů jeho ukvapená rozhodnutí a následné jejich odvolání nabudila pocit nedůvěryhodnosti. Myslím si ale, že celé vládní koalici uškodí nezřízení vyšetřovací komise pro ministerstvo obrany. Vláda, která si dá na štít boj proti korupci, musí akceptovat každou vyšetřovací komisi, aby dokázala, že není co skrývat," dodává Hvížďala.

Politolog Jiří Pehe rovněž oceňuje Bártovu pracovitost i mediální obratnost a přesvědčivost. "U Víta Bárty vidím za nárůstem obliby především jeho agilnost a četnost mediálních vystoupení. Navíc dokázal srazit ceny dopravních staveb a na to veřejnost slyší. Neustále něco podniká a jeho řečnění je srozumitelné," komentuje Bártův výsledek Pehe.

"Tím nechci říci, že ministr John je neaktivní. Za jeho propadem vidím hlavně to, že si s sebou ještě nějakou chvíli potáhne cejch škrtů. Přeci jen jeho resort zaměstnává nejvíce lidí a protestní demonstrace zaměřená z velké části na něj mu holt na popularitě nepřidá," míní Pehe.

Více k tématu:

(Archiv průzkumů: SANEPSTEMCVVMSC&C )

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…