Moldan má jasno. Za "solární průšvih" mohou lobbisté

27.09.2010 12:34

Exministr životního prostředí a současný kandidát TOP 09 do Senátu v Praze 6 Bedřich Moldan je přesvědčen, že problém slunečních elektráren se nevyřešil kvůli lobbistickým zájmům. Ve fotovoltaice vidí i výhody.

Moldan má jasno. Za "solární průšvih" mohou lobbisté

Jedním z možných řešení boomu solárních elektráren je prý například daň či poplatek na nezemědělský pozemek. „Jsem přesvědčen, že se řešení nenašlo proto, že jsou tu mocní hráči, kteří na tom vydělávají - konsorcia bank a elektrárenské společnosti včetně ČEZ. Jejich silná lobby zabránila změně ještě v minulé sněmovně," říká Moldan v rozhovoru pro deník Právo.

Fotovoltaika má i své výhody

Ve fotovoltaice vidí ale i řadu výhod. V první řadě proto, že se jedná o obnovitelný zdroj energie, ale prý pomůže také rozvoji technologie. „Také rozvodné síti se postupně daří vyrovnat se s nárazy energie ze slunce," míní Moldan.

Bedřich Moldan zdražení energie o dvacet procent nevěří. Solární energie bude podle něj mít vliv na růstu cen energie pouze pěti až šestiprocentní podíl.

Jaderná energie je drahá, říká Moldan

„Můj argument proti jaderné energii je, že je neuvěřitelně drahá," říká exministr s tím, že jaderná energetika je vždy závislá na pomoci státu. „Kdyby se peníze daly do obnovitelných energií, už nikde nebudeme mít problém s nedostatkem energie," vysvětluje v Právu Bedřich Moldan.

„Podle mého jsou představy o recyklaci jaderného odpadu trochu pohádka," oponuje současnému ministrovi životního prostředí Pavlu Drobilovi, podle kterého patří jaderná energetika taktéž mezi obnovitelné zdroje, neboť se ji podle něj podaří jednou zužitkovat beze zbytku.

Budoucnost vidí Moldan právě v obnovitelných zdrojích energie. „Obnovitelné zdroje - sluneční, větrná a vodní - nabírají takového tempa, že jaderná energetika na ně nebude mít čistě z ekonomických důvodů šanci," je přesvědčen bývalý ministr a nyní kandidát TOP 09 do Senátu.

Šumavu nemůžeme nechat jen přírodě, člověk tam přítomný být musí

Moldan se s ministrem Drobilem shodne na jeho plánu vyřešit komunikaci mezi Národním parkem Šumava a obyvateli tamního regionu. „Je dobře, že se chce Šumavou zabývat, ale doufám, že se Šumava nestane rukojmím předvolebních střetů," uvedl Moldan.

V otázce Šumavy by se podle něj mělo postupovat uvážlivě. „Je to území ve střední Evropě, ovzduší tam již není jako v době, kdy tam byl přirozený ekosystém," uvedl v rozhovoru.

„V bavorském parku proti kůrovci nezasahují a les se z toho vzpamatovává. Určitě bych nedělal žádné revoluční změny, vymezil bych přesně zóny a pravidla pro managment parku. Také jsem přesvědčen, že nikdo nechce kácet v první zóně," vidí své řešení Bedřich Moldan.

Související:

Jen odvážní politici mohou čelit tlaku ČEZu, říká Moldan

Moldan (TOP 09): Zlé sny s pražskou dopravou

Chceme zachovat ministerstvo životního prostředí, říká Moldan

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…