Odbory hrozí generální stávkou. Drábek přitom sporný návrh stáhl

27.09.2010 13:54

Šéf odborových svazů Jaroslav Zavadil vyhrožoval generální stávkou pokud by se měl měnit zákoník práce podle Nečasovy vlády. Nesouhlasil totiž s odpovědí bez udání důvodu. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek přitom zdůraznil, že nic takového v novele nebylo.

Odbory hrozí generální stávkou. Drábek přitom sporný návrh stáhl

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek přitom říká, že v připravované novele nebylo nic o výpovědi bez udání důvodu, s kterou odboráři nesouhlasí. "Vláda nenavrhovala ani nenavrhuje výpověď bez udání důvodu. Zrodilo se to tak trochu jako fikce," tlumočil stanovisko premiéra Petra Nečase mluvčí Martin Kupka.

"Premiér se především pozastavuje nad tím, že s hrozbou generální stávky odbory přicházejí ve chvíli, kdy s nimi vláda jedná o jejich připomínkách a že s tím jeden z odborových předáků přišel uprostřed programové konference ČSSD. Takovému tlaku nemůže vláda podléhat," řekl iDNES.cz Kupka.

Odboráři Drábkovi nevěří

O možnosti generální stávky mluvil Zavadil jen pár dní poté, co se mu do Prahy podařilo nalákat 40 tisíc demonstrantů.

Slovům ministra Drábka, že výpověď bez udání důvodu nezavedou, příliš nevěří. „Nad vyjádřením vlády, že nic takového nenavrhne, musíme být ve střehu, protože pan Nečas, když byl ještě ministrem práce ve vládě Mirka Topolánka, s návrhem zákoníku práce s možností výpovědi bez udání důvodu počítal," říká iDNES.cz šéf největšího odborového svazu Kovo Josef Středula.

Argumentují také rozhovorem, který dal premiér v srpnu, a v kterém hovořil o větších změnách v zákoníku práce a doslova řekl: "Když už má být střet kolem zákoníku práce, který se zcela zjevně chystají odehrát i odbory, tak ať už to s prominutím stojí za to."

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…