Klaus je kapitalista, žádný Nejedlý, vzkazuje knížeti Jakl

29.09.2010 19:31

Klausův tajemník Ladislav Jakl se ohradil proti výrokům šéfa české diplomacie Karla Schwarznberga, jenž prezidenta přirovnal ke Zdeňku Nejedlému, komunistickému ministrovi z let padesátých. Vztahy hlavy státu a ministra zahraničí jsou nyní kvůli výjimce z platnosti Listiny základních práv EU na ostří nože.

Klaus je kapitalista, žádný Nejedlý, vzkazuje knížeti Jakl

Václav Klaus se nechal slyšet, že ministrovi zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi příliš nevěří, že by dokázal uhájit výjimku z platnosti Listiny základních práv Evropské unie, kterou si Klaus tak pracně vymohl. „On je svým dosavadním životem a desetiletí trvajícím se pohybováním po Evropě trochu na jiné straně barikády," řekl o ministrovi v této souvislosti Klaus pro Lidové noviny.

Schwarzenberg: Klaus je svázán předsudky

Schwarzenberg se ale nedal. „Ta nedůvěra je smutná. Pan prezident Klaus má své poněkud svérázné názory a předsudky a s tím v jeho věku už taky nepohnu. Myslím, že to sahá daleko do minulosti. Zdá se, že v této generaci přežívá to, jak se tu v 50. letech, kdy jsme oba vyrůstali, vtloukalo do hlavy učení Zdeňka Nejedlého, které zatracovalo vše, co se týkalo katolické církve a šlechty a tak dále, to byli nejhorší velezrádci," vrátil ostrá slova Klausovi, s tím, že o prosazení české výjimky z Lisabonu se hodlá postarat.

Prezident preferuje kapitalismus před feudalismem, říká Jakl

Přirovnání ke komunistickému ministrovi kultury Zdeňku Nejedlého, který působil v padesátých letech s nepříliš dobrou pověstí, se ale nelíbí hradnímu tajemníkovi Ladislavu Jaklovi. Proti ministrovi Schwarzenbergovi se ohradil. „Prezident určitě neodvozuje své názory od Zdeňka Nejedlého. V každém případě preferuje kapitalismus před feudalismem," hájil Klause na serveru Prvnizpravy.cz.

Ladislav Jakl, který je prezidentův tajemník, působí též jako ředitel politického odboru Hradu. Má tak na starosti politické PR hlavy státu.

Související:

Spor Klause a knížete? Balonek z Bruselu, míní Zahradil

Kníže: Delegaci do OSN vede Klaus. Spory nečekejte

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…