ABL sledovala šéfku kanceláře ODS. Bárta o tom neví

30.09.2010 7:20

Bezpečností agentura ABL, kterou sám v 90. letech založil, dělá v současnosti ministru dopravy Bártovi velké starosti. Vyplouvá na ní totiž řada pikantností.

ABL sledovala šéfku kanceláře ODS. Bárta o tom neví

Bezpečnostní agentura ABL, jejíž bývalý majitel Vít Bárta je šéfem resortu dopravy a manažerem Věcí veřejných, sledovala začátkem roku 2006 hlavu sekretariátu hlavní kanceláře ODS Martu Šorfovou. Ministr to ale popírá a dokonce hodlá podat žalobu za pomluvu.

Cíl: diskreditace 

Cílem sledování bylo Šorfovou, tehdy starostku Prahy 11, zdiskreditovat. Vyplývá to z dokumentů o sledování, které získal deník MF DNES ze zdrojů z ABL. 

Dokumenty o sledování jsou na hlavičkovém papíře bezpečnostní agentury ABL. Nechybí v nich prý detaily ze Šorfové soukromí nebo fotodokumentace pořízená skrytou technikou.

Podle Bárty je ale nevěrohodný nejen obsah důkazového dokumentu, ale i identifikační znaky. „Vámi zaslaný dokument nebyl vytvořen firmou ABL a jsme přesvědčeni, že se jedná o falzifikát. Žádný podobný dokument jsme v archívu nenalezli, navíc vámi zaslaný materiál je spojen s grafickými symboly, které společnost ABL v dané době nepoužívala. Postrádáme i klasické ISO prvky a standardy," uvádí agentura ABL ve svém tiskovém prohlášení.

Praktiky StB 

"V čekárně ordinace bylo skutečně ověřeno, že se jedná o osobu Marta, jelikož ji sestra vyzvala jménem ke vstupu do ordinace," je například uvedeno v dokumentu.

Detektivové pracovali tak detailně, že popsali třeba i odpadky před domem. "Pracovní skupina zajistila dokumenty vhozené do popelnice," napsali profesionální sledovači ABL.


Politička: Mám strach

Šorfová o špehování dosud prý neměla ani tušení. Když ji MF DNES tento týden prý doklady ukázala, vyděsila se: "Cože? To není možné? Začínám mít strach. To bylo jako StB?"

Sama ale přiznala, že v době, kdy působila jako starostka, jí bylo několikrát anonymně vyhrožováno. "Dostala jsem i nějaké dopisy. V jednom byla chcíplá myš," sdělila deníku.

V téže době prý čelila velkému tlaku části ODS, jež ji chtěla z funkce starostky městské části vyštípat. Bývalá starostka se tak domnívá, že zakázku na její sledování zadal ABL některý z jejích kolegů.

Sledovaných může být víc 

O svých dalších krocích má jasno. "Určitě o tom informuji předsedu Petra Nečase," prohlásila přesvědčeně s tím, že sledovaných lidí může být podle ní víc. "Rozhodně si to pro sebe nenechám," uzavřela. 

Vít Bárta, který  agenturu ABL založil v roce 1992 a po letošním vstupu do vlády svůj podíl ve firmě prodal svému bratrovi, se od sledování političky distancoval: "Já říkám, že o té zprávě vůbec nic nevím. Nic mi neříká. Vůbec tomu nerozumím," sdělil Mladé frontě Dnes vyhýbavě. Teď hodlá podat žalobu.  

ABL označilo důkazy za falzifikát, teď hrozí žalobou

Ministr Bárta popřel, že by kdykoli v minulosti ještě jako šéf firmy přijal jakoukoli objednávku na kompromitaci politiků od pražské ODS. Důkazy, které MF DNES představila, Bárta zpochybnil.

Současný majitel bezpečnostní agentury ABL a bratr ministra dopravy Matěj Bárta hodlá podat žalobu na ochranu dobrého právnické osoby. Do výsledku sporu záležitost firma ani Vít Bárta komentovat nebudou.

Kauza Olovo 2010 

Podle ministra dopravy je vyvolání celé kauzy snahou o politickou diskreditaci před nadcházejícími volbami. Záležitost dokonce srovnal s aférou kolem někdejší ministryně školství Petry Buzkové, kterou vyvolal Miroslav Šlouf, jeden z poradců expremiéra Miloše Zemana.

"I proto se nebojím celou záležitost označit jako Kauzu Olovo 2010," uvedl Bárta ve svém tiskovém prohlášení.

Sobotka: Bárta by měl odstoupit

Článek Jaroslava Kmenty podle očekávání vyvolal reakci i v Lidovém domě. Sociální demokracie v jeho souvislosti vyzvala ministra Bártu, aby odstoupil.

"Pan Vít Bárta by měl v případě, že se dnešní informace potvrdí, opustit funkci ministra dopravy. Pro její výkon ztrácí na základě podivných aktivit ABL morální předpoklady. Stejně tak by měli z vedoucích míst ve státní správě odejít všichni bývalí zaměstnanci agentury ABL" stojí v tiskové zprávě lídra ČSSD Bohuslava Sobotky.

Více čtěte:

Bárta povolává věrné. Náměstkem bude muž z ABL 

Vít Bárta má v ABL už nulový podíl, volá jeho bratr

ČEZ bude hlídat i Bártova bezpečnostní agentura ABL

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…