Pospíšil si pospíšil. S návrhem na klouzavý mandát už je hotov

30.09.2010 13:53

Návrh, jehož autorem je ministr spravedlnosti, má umožnit těm, kteří jsou zároveň ministry i poslanci, posílat do sněmovny své náhradníky.

Pospíšil si pospíšil. S návrhem na klouzavý mandát už je hotov

Šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) poslal do připomínkového řízení návrh novely ústavy, jež má zavést klouzavý mandát. Ten má ministrům, kteří jsou zároveň poslanci, umožnit mít v dolní komoře parlamentu náhradníky.

Stále však není zřejmé, zda se bude návrh vztahovat už na současné poslance vzešlé z květnových voleb, nebo až na ty, kteří vzejdou z těch příštích.

Řada otázek 

Autoři návrhu upozorňují na skutečnost, že při vztažení návrhu na současné poslance by mohl být porušen zákaz zpětné účinnosti ústavního zákona. Argumentují zejména tím, že voliči ve volbách 2010 rozhodovali bez toho, že by mohli předpokládat zavedení klouzavého mandátu.

"Vztažení institutu klouzavého mandátu na tyto poslance by mohlo být především ve vztahu k voličům hodnoceno jako retroaktivní právní úprava, a to jak pokud jde o poslance, kteří budou vykonávat funkci člena vlády ke dni nabytí účinnosti navrhovaného ústavního zákona, tak pokud jde o poslance, kteří by do této funkce byli jmenováni po tomto datu, jde však stále o poslance zvolené na základě výsledků voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2010,"  píše se v důvodové zprávě k návrhu, který byl dnes zveřejněn ve vládní knihovně připravované legislativy.

Koalice plní sliby

Změna ústavy by podle návrhu mohla nabýt účinnosti od 1. ledna 2012. ODS, TOP 09 a VV se k uzákonění klouzavého mandátu zavázaly v koaliční smlouvě a v programovém prohlášení. 

Více čtěte:

Pospíšil předloží návrh o klouzavém mandátu 



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…