ČSSD burcuje voliče: Senát musí být náš

03.10.2010 17:40

Sociální demokracie na svých webových stránkách vyzývá občany k podpoře 12 kandidátů do Senátu. Ti by jí měli zaručit v součtu se stávajícími senátory ČSSD v horní komoře parlamentu převahu nad pravicí.

ČSSD burcuje voliče: Senát musí být náš

Koalice stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných má v Poslanecké sněmovně 118 hlasů. Může tak pohodlně prosazovat škrty a přehlasovat i případné pozměňovací návrhy ze Senátu.

Sociální demokraté chtějí slovy svého statutárního místopředsedy Bohuslava Sobotky v horní komoře parlamentu obsadit nových dvanáct křesel a získat tak v Senátu kontrolní většinu.  

"Dvanáct křesel je strategický cíl, který by umožnil kontrolovat Senát a posílit naši vyjednávací pozici vůči vládě," uvedl Sobotka už na konci srpna. A že to myslí vážně, o tom svědčí i důrazná výzva na webu ČSSD.

"Říjnové volby do Senátu jsou pro naši společnost důležitější, než se může zdát. Pravicová vládní koalice totiž své nespravedlivé škrty prosazuje svou absolutní většinou 118 hlasů v parlamentu. Zabrzdit devastaci sociálního státu, škrtání porodného, mateřské a platů zaměstnanců můžeme díky Vaší podpoře 12 kandidátů ČSSD právě v Senátu!," vysvětlují na svých stránkách sociální demokraté a vše doprovází grafy "před" a "po" volbách. Znázorňují na nich svou představu rozložení sil v horní komoře po říjnových volbách.



Bohuslav Sobotka přikládá úspěchu ve volbách obrovský význam, jak si uvědomují i jeho spolustraníci. Podle komentátora Práva Alexandra Mitrofanova může současný šéf ČSSD vyvolat ve straně takové napětí, že může vzniknout spojení mezi úspěšností strany v senátních volbách a jeho dalším politickým osudem.

Možná i proto ambice Sobotky tento týden mírnil středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Podle jeho slov nelze činit ze senátního klání měřítko správnosti cesty pod Sobotkovým vedením. Neodpovídá to prý specifice těchto voleb. "Chodí k nim nejméně lidí a navíc příznivci ČSSD Senát v oblibě nemají," tvrdí hejtman.

"Podle mého názoru senátním a komunálním volbám přikládá obrovský význam. A dělá chybu, já si prostě kritiku v tomto případě neodpustím," řekl ParlamentnímListům.cz Sobotkův největší stranický spojenec David Rath.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…