Tůma byl u Krause. Tím to ale vůbec neskončilo

06.10.2010 23:40

Jan Kraus měl ve své pateční show na televizi Prima jako obvykle tři hosty. Byl mezi nimi i kandidát na pražského primátora a bývalý šéf ČNB Zdeněk Tůma.

Tůma byl u Krause. Tím to ale vůbec neskončilo

Podle informací, které ParlamentníListy.cz obdržely z konkurenční stanice, měla mít právě Tůmova návštěva u Krause dohru. Jak sdělil dobře informovaný zdroj, vedení Primy se údajně nelíbilo, že bývalý guvernér a dnešní nominant TOP 09 na primátora Prahy neměl konkurenci v podobě zástupců občanských či sociálních demokratů. Ani jedné ze stran přitom žádná pozvánka do zábavné show již dlouho nedorazila.

"Show Jana Krause je pořad, který si zakládá mimo jiné na tom, že jeho hosté jsou z co nejširšího společenského spektra. Důrazně se ohrazujeme proti vašim komentářům, které mají silně spekulativní charakter," komentovala informace naší redakce tisková mluvčí Primy Jana Kocová. "A již vůbec se nebudeme vyjadřovat k vašemu hodnocení toho, zda pan Tůma show obohatil, či nikoliv. Zde vám ale poskytuji údaje o sledovanosti tohoto dílu - celkem 829 000 televizních diváků v cílové skupině Dospělí 15+" dodala Kocová.

Kdy jsme psali o TV Prima

Obhajoba silných čísel, která Show Jana Krause má, je logická. Kraus se totiž pro Primu stává klíčovou postavou.

Bárta, Tůma a už nikdo?

Oblíbený moderátor je v současné době jednou ze tří hvězd poroty Česko Slovensko má talent, soutěže, která v hlavním vysílacím čase již několik týdnů po sobě poráží dříve neotřesitelnou pozici televize Nova. Kromě toho, jak nepřímo potvrdila i Kocová, je Show Jana Krause jedním z nejsledovanějších pořadů na Primě celkově. Z toho může vyplývat fakt, že Kraus si vymínil tu skutečnost, že do pořadu bude zvát jen toho, koho chce on. Bez ohledu na politickou či jinou situaci.



ParlamentníListy.cz dále zjišťovaly, zdali se někteří ze zástupců ČSSD či ODS v budoucích dílech Show Jana Krause neobjeví. Tůma v tričku TOP 09 totiž nebyl prvním pozvaným politikem. Tím se stal hned v premiérovém dílu Vít Bárta hájící barvy Věcí veřejných.

"Nikdo se na nás neobrátil. To bych o tom musel vědět. Nevylučuji však, že s dotazem a přáním na vystoupení v pořadu se produkce tohoto pořadu obrátila na konkrétního politika a ten nám to pak neřekl. Myslím ale, že je plně na rozhodnutí Jana Krause, koho si do pořadu zve," uvedl mluvčí ODS Tomáš Bartovský.

Nikdo nás nezval, tvrdí ODS i ČSSD

Tiskový mluvčí ČSSD Martin Ayrer byl ve svém vyjádření mnohem přímější. "Nemám žádné informace o tom, že by někoho z ČSSD produkce tohoto pořadu chtěla. Je to ale zvláštní, že těsně před volbami si Prima zve do zábavné show politika. Na druhou stranu je to soukromá televize, a tak je to věc jejího vedení, že jí takový krok nevadí," řekl Ayrer. V čem by tedy mohl být problém, jde-li o ryze soukromou televizi?

Jan Kraus dříve vystupoval na veřejnoprávní ČT, kde se během svého působení ohradil proti zásahům do dramaturgie výběru hostů. "Obdrželi jsme od pana Krause velmi stručný e-mail, ve kterém uvedl, že už v pořadu nebude dále pokračovat. Jde o vyvrcholení jednání, která mezi námi a panem Krausem trvala přibližně měsíc," komentoval tehdy odchod Krause z ČT mluvčí televize Ladislav Šticha.

"Může jít o tlak, kdy někdo ze zástupců strany, která nebyla pozvaná, zavolá někomu do vedení televize, podle mého jde o zcela běžnou věc, ale na poli komerční stanice je to jedno. Jan Kraus si vybral, koho chtěl, jestli Tůma obstál, to musí posoudit diváci anebo odborníci," řekl redakci analytik Břetislav Polách.

Uměl by dohodnout koalici?

ParlamentníListy.cz hodnotily vystoupení Zdeňka Tůmy jako velmi suché a nezáživné (Více ZDE). Jak totiž uvedl náš zdroj, Tůma mohl působit coby dobré předvolební promo, jako propagace strany. Tomu však mediální hodnocení neodpovídá. Neodpovídá tomu ani pořad samotný. Jeho poslední host, expertka na komunikaci Eva Kalivodová Štichová, totiž pomocí virgule předpověděla, že se Tůma primátorem Prahy nestane.

Redakce se také zeptala politologů, jestli v případě rétorických schopností Zdeňka Tůmy, které v Show Jana Krause evidentně neprokázal, věří v jeho možné dovednosti při sestavování koalice. Právě umění mluvit a vyjednávat je podle mnohých vrcholových politiků pro sestavení radniční koalice důležité. Bez toho má Tůma jen malou šanci na to, že usedne v čele hlavního města.



"Já jsem ten pořad neviděl, ale všeobecně se ví o Zdeňku Tůmovi, že není moc velký rétor. Léta pracoval v bance, a tak může být omluvitelné, že moc nemluví. Ostatně bankéř nepotřebuje vystupovat na veřejnosti, tak se to zřejmě ani nenaučil. Jenže politik musí přijít do sálu a lidi umět například v předvolebních diskusích bavit hodinu, dvě. Je ale zřejmé, že to Tůma umět nebude.

Je ale možné, že strana jej těsně před volbami drží zkrátka, drží ho stranou, neboť si jsou vědomi, že to není profesionální politik. Ale TOP 09 asi od Tůmy neočekává nic jiného, než to, že bude pražskou radnici vést stejně dobře, jako banku, takže od něj nějaká velká verbální vyjádření asi ani nečeká," řekl politolog Josef Mlejnek.

Veřejnoprávní není soukromé

"Vy jste sice napsali, že u Krause pan Tůma příliš nepobavil, v politice v první řadě nejde o zábavu a já se domnívám, že na pozici bývalého guvernéra ČNB rétorické schopnosti prokázal.

Koalici podle mého bude jistě schopen dohodnout, otázkou ovšem zůstává - s kým. Nejbližším partnerem je pro TOP 09 jednoznačně ODS, ale proti té se pan Tůma maximálně vymezuje. Nebylo by snadné obhájit před voliči případnou koalici ODS a TOP 09, ale dále se mu nabízí jen ČSSD a programová vzdálenost těchto stran by případné koalici nesvědčila," dodal politolog Miloš Polák.

Pokud by se podobná situace vyskytnula na veřejnoprávní ČT, byl by to jistě problém. Tamní podmínky jsou v předvolebním období velmi přísné a sledované. V případě tedy, že se na obrazovce objeví zástupce levice, musí mít svého oponenta v podobě pravicového zástupce. Soukromé televize však tyto pravidla dodržovat nemusí.

Jak redakci informoval šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák: "Zpravodajské pořady České televize se řídí příslušnými zákony a ustanoveními, jako je například Kodex České televize nebo zákon 231 o rozhlasovém a televizním vysílání, zejména §31, odst. 3, který se vztahuje na všechny televize.

Provozovatel vysílání je povinen zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě."

Foto: TV Prima

Více ke Zdeňku Tůmovi:

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…