Politolog: Pokud VV nevysvětlí odklon od programu, budou klesat

06.10.2010 22:14

AKTUALIZOVÁNO Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly v září, vyhrála by je se ziskem 25,2 procenta sociální demokracie. I nadále by však nedokázala čelit síle vládní koalice, z jejíž stran by oslabily jen Věci veřejné. Vyplývá to z šetření agentury SANEP.

Politolog: Pokud VV nevysvětlí odklon od programu, budou klesat

Občanští demokraté by se ziskem 19,3 procenta zaujali druhé místo, následováni TOP 09 se 17,8 procenta. Strana Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska by oproti skutečným výsledkům jarních voleb do sněmovny posílila o více než jeden procentní bod.

O dvě procenta by si podle SANEPu pohoršily Věci veřejné, kterým poslední průzkum přisuzuje 9 procent. V opozičních lavicích by s výsledkem 13,6 procenta posílili komunisté. Žádná z mimoparlamentních stran nepřekročila zisk 2,5 procenta.

Věci veřejné porušují svou image, a proto ztrácejí voliče

Důvod, proč si z vládní koalice drží své pozice obě silnější strany, zatímco Věci veřejné ztrácejí, je podle politologa Jiřího Pehe jasný. „ODS a TOP 09 plní, co před volbami slibovaly, tedy že budou škrtat a dělat reformy. Naopak Věci veřejné se profilovaly bojem proti establishmentu a dinosaurům a nakonec jsou s nimi ve vládě. Také z jejich ústředního tématu - boji proti korupci - zatím nic vidět není," upozorňuje Pehe, že VV porušují svou image a jsou pro spoustu voličů nesrozumitelné, když se ze středově populistické strany proměnily v součást pravicové reformní koalice.

Sestupný trend voličské přízně bude u Věcí veřejných pokračovat, pokud nebudou mít pro voliče nějaké poselství. „Pokud voličům nevysvětlí, proč dělají něco jiného, než slibovaly před volbami. A pokud jim nevysvětlí skutečné pozadí strany, protože voličům nejsou jasné vazby na podnikatelské aktivity Víta Bárty a ABL," poukazuje Pehe na to, že špičky strany byly pohlceny vládní agendou, takže se k žádnému vysvětlování zatím moc nedostaly.

Přepočet na poslanecké mandáty by přinesl ČSSD 59 křesel, zatímco ODS by ve sněmovně obsadila 45 míst. Klub TOP 09 by podle průzkumu čítal 42 členů, komunistických poslanců by bylo 32. Ve sněmovně by zasedlo ještě 22 zástupců Věcí veřejných.

Průzkum provedla agentura na vzorku 8 370 respondentů z celkových 21.549 dotázaných.


Archiv průzkumů: SANEPSTEMCVVMSC&C 
Celá zpráva agentury SANEP ZDE


Trend: ČSSD posiluje, VV oslabují

SANEP tak potvrzuje poslední čísla společnosti STEM, která v zářijovém průzkumu volebních preferencí rovněž na první místo obliby klade ČSSD.  Té by podle průzkumu dalo svůj hlas 22,7 procent lidí, ODS 16,2 procent. Třetí by skončila TOP 09 s 12,9 procenty hlasů. Čtvrtí by skončili komunisté s 11,7 procenty.

Do sněmovny by se podle STEMu dostaly také Věci veřejné, které by získaly 9,1 procent hlasů. Lidovci by pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny nepřekročili, získali by pouze 3,1 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…