Rada ČT: Zastavený tendr, slivovice a nahřátá koule

06.10.2010 22:48

Rada ČT požádala generálního ředitele Janečka, aby pozastavil výběrové řízení na výběr poplatků externí firmou, které ČT vypsala. Televize by také měla s radními konzultovat záležitosti ve všech zásadních tendrech. Jednání o citlivé věci tentokrát proběhlo v klidné atmosféře.

Rada ČT: Zastavený tendr, slivovice a nahřátá koule

Kritizovaným tendrem na správu výběru poplatků se ve středu zabývala Rada ČT. Převedení této činnosti pod soukromou firmu se již dříve stalo terčem kritiky jak některých radních, tak i televizních odborářů. „Proč se televize zbavuje kontroly nad základním zdrojem příjmů? Nemá to žádné logické vysvětlení. Máme podezření, že jde o nehorázný pokus vyvést peníze do soukromého sektoru," uvedl pro MfD odborář Adam Komers.

Jednání rady probíhalo proti zvyklostem dosti klidně i ve chvíli, kdy přišel na řadu bod týkající se tendru a před radní předstoupil obchodní ředitel ČT Robert Kvapil. „Ta zakázka je, a to opakuji, pouze otestováním nákladnosti výběru poplatků," vysvětlil radním s tím, že pokud by se ukázalo, že outsourcing vyjde ČT dráž, televize žádného vítěze tendru nevybere.

ČT vytvoří při honu na neplatiče až třetinu „zmetků"

Nová technologie, kterou v případě výhodné nabídky zavede vítěz tendru, bude podle Kvapila sice nákladnější, ale konečně pomůže odstranit slabiny starého systému, který údajně nedokáže efektivně sledovat změny v počtu povinných koncesionářů.

„Připravujeme další vlnu oslovení neplatičů, ale už teď víme, že se stávajícím systémem evidence odešleme 30 až 40 procent chybných upozornění, hlavně lidem, kteří poplatky bez problémů platí," přiznal obchodní ředitel.

Kvapil se dále vyjádřil v tom smyslu, že by systém evidence, dodaný jednomu veřejnoprávnímu médiu, mohlo využívat i to druhé, tedy Český Rozhlas.

Rada chce tendry kontrolovat i do budoucna

Radní schválili usnesení, ve kterém žádají generálního ředitele ČT Jiřího Janečka, aby tendr prozatím zastavil, má se jím zabývat dozorčí komise. Stejně by měl management ČT postupovat ve všech zásadních tendrech i do budoucna, píše se dále v usnesení.

Radní se k problematice tendru vyjadřovali tentokrát v klidné atmosféře. Podle Jana Prokeše se základní záměr vedení ČT radním líbil. „Po prostudování jsme ale objevili rizika," konstatoval Prokeš s tím, že vedle záměru vyplatit soukromému subjektu 1 miliardu v době krize je nestandardně dlouhá doba trvání kontraktu. Ten bude podle plánů vedení ČT trvat přes šest let.

Radní Eklová: Proč to raději neschovat v bance

Menší slovní přestřelka tentokrát nastala pouze mezi obchodním ředitelem Kvapilem a radní Danou Eklovou. Ta zprvu kritizovala záměr získat ročně nesmyslně vysoký počet nových koncesionářů. Poté, co byla Kvapilem upozorněna, že on hovořil o očekávaném přírůstku za celou dobu trvání kontraktu, nikoli ročně, poznamenala, že očekávané výnosy při převzetí agendy výběru poplatku soukromým subjektem nejsou dostatečné.

„Když dá ČT miliardu na termínovaný vklad, výnosy budou za těch 6 a půl roku skoro stejné," konstatovala Eklová. „Ona za investigativní kauzu považuje i pozdrav dobrý den," poznamenal na adresu bývalé redaktorky jeden z radních. Eklová je podle něj reprezentantem soukromých televizních stanic, proto jí zakázka na efektivnější výběr poplatků logicky vadí.

Reparát z komunikace

Radní, který si nepřál být jmenován, je ale podle svého kolegy Milana Uhdeho značně osamocen. „Myslím, že je tam obrovské riziko, pokud ne něco horšího. Stanovisko rady jste měl možnost vidět při hlasování o pozastavení tendru. Tuším, že to bylo jednomyslné," řekl ParlamentnímListům.cz Uhde. Jeho kolegové s výjimkou Eklové k tendru pouze poznamenali, že by ČT v čele s vedením měla složit reparát z komunikace, neboť plánovanou novinku ve výběru poplatků veřejnosti pouze oznámila, což by se u tak zásadní věci stát nemělo.

Otočky a slivovice

Atmosféru tendrů, které odbory i někteří radní podezřívají z tunelu, odlehčovala pouze bývalá atletka Helena Fibingerová, která závěrem podarovala každého z kolegů litrovkou vlastní slivovice. Před začátkem jednání pak svému kolegovi Baumrukovi vysvětlovala podstatu pravé koulařské otočky. „Vy se smějete, ale pro mě je koule životní láska. Já si ji vždycky nahřívala na takové mřížce. Když si pak tu horkou kouli dáte pod bradu, je to úžasný pocit a hází se vám lépe," svěřila ParlamentnímListům.cz tajemství medailových úspěchů legendární  koulařka.

Související:

  • Rada ČT jde podle kritiků na ruku generálnímu řediteli, může to stát miliardu
  • Šéf Rady ČT: Někdo chce, aby se o České televizi mluvilo špatně
  • ČT dá za rady 17 milionů. První rada: Lépe vybírat zakázky
  • Byla ojetá, hájil šéf ČT Janeček nákup luxusní motorky
  • Janeček odpovídá Blesku: Na motorce sbírám inspiraci
  • Luxusní život šéfa ČT? Přepočítám si to, říká Uhde
  • Nešikovní zloději si "vypůjčili" auto Janečka z ČT
  • Janeček se rozjel. Manažerům sebere 5 procent
  • ČT byla úsporná. Janeček dostane 700 tisíc odměnu
  • Janeček: Mohl jsem v klidu dožít, ale jde mi o ČT
  • Šéf ČT Janeček: Šestistránková odpověď Nečasovi
  • Foto: Zbyněk Pecák

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Petr Mašek

    Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

    Jak je to s tou výjimkou?

    I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

    8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

    Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…