Luxusní život šéfa ČT? Přepočítám si to, říká Uhde

19.08.2010 10:50

Český bulvár opět šije do generálního ředitele České televize Jiřího Janečka. Zaobírá se tím, že mu nemůže na jeho momentální nákladný život stačit ředitelský plat. Měsíčně 231 tisíc korun a roční mnohasettisícové odměny rozhodně nejsou malou gáží, ale Janeček si prý dopřává víc, než je zdrávo.

Luxusní život šéfa ČT? Přepočítám si to, říká Uhde

Jiří Janeček si podle Blesku za poslední tři roky koupil byt v Praze na Zahradním Městě, lukrativní pozemky na Táborsku u vesničky Horní Kouty, vozí se v obřím voze BMW, na rukou nosí hodinky Breitling Bentley za 173 tisíc a další za obdobnou sumu a prohání se na luxusní motorce. Možná, že ve výčtu nemovitostí na něco Blesk zapomněl, ovšem rozhodně neopomněl Janečka na luxusní tříkolce vyfotografovat. A také sledovat kudy se pohyboval a co dělal toto pondělí.

V ten den si údajně místo práce vyjel šéf ČT na celodenní výlet. „Na mašině, jejíž cena se blíží milionu, vyrazil do Tábora. Tam si dal nealko pivo a fičel do Písku. Lidé stroj obdivovali a Janeček se smál. Aby se nesmál, když jeho televizi posílá 3,5 milionu lidí každý měsíc povinně na poplatcích skoro půl miliardy a on pak bere odměny za vyrovnané hospodaření. Letos 705 tisíc!," napsal doslova Blesk.

Bavorák mu ukradli z garáží

Minulý týden si naopak deník všimnul jeho bílého BMW. Dozvěděl se totiž, že se mu v červenci jeho luxusní vůz pokusili ukrást dosud neznámí lapkové. A to přímo z podzemních garáží u jeho nového pražského bytu. Sotva ale zjistili, že Janeček má bavorák vybaven nejmodernějším bezpečnostním zařízením, tak auto zlodějíčci radši nechali na křižovatce.

Bílé Janečkovo BMW X6 40d, jehož základní cena je 1 700 000 korun, podle policejního protokolu měla vybavení za dalších 800 tisíc.

Žije snad z našich poplatků?

Co ale vysvětlit lidem, tedy těm, kteří musí každý měsíc platit za televizní přijímač poplatek 135 korun? Televize přitom tvrdí, že poplatky rozhodně nestačí na pokrytí nákladů veřejnoprávního média a tak se budou muset zvyšovat. Také podle nového scénáře restrukturalizace televize od ledna propustí několik údajně přebytečných zaměstnanců a najede na novu strukturu řízení.

ParlamentníListy.cz chtěly od Janečka vyjádření k tomu, kde na takový luxus bere finance. Ředitel ale dosud svůj mobilní telefon nezvedl. Předseda Rady České televize Jiří Baumruk pak vzkázal, že "nebude komentovat žvásty bulváru." "Janeček je už ředitelem sedm let, a malý plat zrovna nemá. Je mu nad padesát let a v tomto věku mají i jiní manažeři luxusní vůz, či byt v Praze. Pro mne je naprosto irelevantní se k tomu vyjadřovat. Má majetek, ale co je komu do toho?," konstatoval Baumruk. Rada se podle něj majetkovými poměry šéfa televize nezabývala ani zabývat nebude.

Člen Rady ČT Milan Uhde sice zmínil, že není povinností ředitele se zpovídat Radě ČT, jak je na tom s majetkem a naopak povinností člena rady sledovat životní náklady šéfa veřejnoprávní televize, ovšem to, že o Janečkovi píší ho trochu znepokojuje.

„Já si spočítám, jestli na to všechno, co uvádí Blesk, si skutečně vydělal. A pokud ty cifra bude vyšší, pak se Janečka asi na to zeptám. Myslím, že ale jinak to je jeho věc, za co utrácí peníze," řekl Uhde ParlamentnímListům.

Fibingerová: Janeček si na to vydělal, má taky hypotéku

Další z radních televize, Helena Fibingerová, si myslí, že Janeček pracuje v televizi natolik dlouho, že je zřejmě jasné, že si na auto, byt, i motorku vydělat mohl. „Jeho příjmy se dají snadno zkontrolovat, byla bych k tomu, co Blesk uvádí, hodně zdrženlivá. Pokud vím, tak si pan generální vzal hypotéku a má velké děti. On i já jsme velmi snadný terč v této době," uvedla pro náš server Fibingerová.

Narážela tím na to, že televize má projít velkou restrukturalizací a tak je jasné, že budou v první řadě chtít setnout hlavu Janečkovi „Komu to ale .prospívá a komu prospívá článek, který o mně napsalo Aha? Já jsem nikoho nezabila přesto mne tento deník vyobrazil jako nějakého zločince. Byla to jen nešťastná nehoda," zmínila k aféře svého manžela, jenž loni v listopadu srazil autem cyklistu a dodnes nebyla nehoda uzavřená. Aha o této nehodě referovovalo ve svém čtvrtečním vydání.

Jirák: Je legitimní ptát se, jaké má auto i dům 

Naopak mediální odborník Jan Jirák je přesvědčen o tom, že ptát se na majektové poměry někoho, kdo řídí veřejnoprávní médium, tedy pracuje ve veřejné sféře, je legitimní. "Já ale neznám majetkové poměry Janečka, takže nevím, zda se tomu výčtu Blesku dá věřit. Vůbec mne nepřekvapuje, že si toho bulvár všímá," konstatoval.

"Pan Janeček byl předtím televizním moderátorem, takže vlastně byl celebritou. A celebrity jsou pro bulvár atraktivní. Jejich život, jejich majetkové poměry - bulvár ví, že právě tohle lidi zajímá. A tak když o tom píše, tak vlastně sází na jistotu," dodal.

Aha i Blesk vydává společnost Ringier. Blesk si podle údajů Unie vydavatelů přečte každý den milion a půl Čechů.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…