Havel i kníže: Nobelova cena disidentovi byl dobrý krok

09.10.2010 6:54

Podle bývalého prezidenta i současného šéfa zahraničí udělal Nobelův výbor správný krok.

Havel i kníže: Nobelova cena disidentovi byl dobrý krok

Exprezident Václav Havel pochválil Nobelův výbor a vyslovil radost nad jeho rozhodnutím udělit Nobelovu cenu vězněnému čínskému disidentovi  Liou Siao-poovi.

Právě Havel byl jedním z těch, kteří disidenta na cenu nominovali. Šéf resortu zahraničí Karel Schwarzenberg, který také stál za nominací, doufá, že se Čína "zachová rozumně" a nezačne kvůli ceně "vyvádět". 

Dobrá zpráva pro knížete 


"Je to dobrá zpráva. Liou Siao-po a organizace Charta 08 má můj obdiv. Dejž to pánbůh budou moci pokračovat," řekl v pátek ČTK Schwarzenberg (TOP 09). 


Česká diplomacie vyzvala v souvislosti s udělením ceny ale také k propuštění vězněného laureáta. "Současně s tím věnuje zvýšenou pozornost situaci dalších představitelů Charty 08," napsala v prohlášení.

Vondra se raduje 


Udělení ocenění vězněnému disidentovi uvítal ale i ministr obrany a bývalý disident Alexandr Vondra (ODS). "Podruhé za dvacet let se Nobelův výbor inspiroval doporučením z Prahy. Nejprve Do Aun Schan Su Ťij z Barmy v roce 1991 a nyní Liou Siao-poa, který se ve svém zápase za svobodu a lidská práva inspiroval Chartou 77," sdělil ČTK Vondra.

Více čtěte:

Havel se má připojit ke kampani na podporu Izraele 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…