Polovina Čechů: Kauza ABL je umělá. Má ublížit Véčkám

11.10.2010 16:11

Podle nejnovějšího průzkumu Češi sice kauzu kolem společnosti založené šéfem dopravy Vítem Bártou sledují, nepřikládají jí ale velký význam.

Polovina Čechů: Kauza ABL je umělá. Má ublížit Véčkám

Kauza bezpečnostní agentury ABL a jejího sledování některých politiků, zejména z řad ODS, jehož se měla dopouštět v minulosti, hýbala médii několik dnů. Veřejnost ale podle nejnovějšího výzkumu agentury STEM nechává víceméně chladnou.

Češi kauzu sledují. Okrajově 

Aféru kolem společnosti, již až do nedávna vlastnil ministr dopravy Vít Bárta (VV), sice podle něho sledují dvě třetiny české veřejnosti, většina z nich však pouze okrajově.

Šedesát procent Čechů se podle STEMu domnívá, že za rozpoutáním kauzy stojí snahy o odhalení nešvarů v zákulisí české politické scény, více než polovina respondentů je pak toho názoru, že za ní stojí snahy o diskreditaci nové parlamentní a vládní strany Věci veřejné.



Koho to zajímá? Voliče KSČM 

Co se týče zájmů veřejnosti o aféru, záleží zejména na jejich politické příslušnosti. "Výsledky ukazují, že podstatně častěji informace se zájmem sledují sympatizanti KSČM než např. voliči ODS a VV, jejichž stran se kauza týká," píše STEM v doprovodné zprávě k výzkumu.

Ten byl realizován ve dnech 7.-8. října na vzorku 682 respondentů starších 18 let.

Kauzu kolem sledování ze strany společnosti ABL rozpoutal koncem září deník Mladá fronta Dnes.Ten  upozornil na to, že pracovníci této společnosti v minulosti sledovali řadu politiků a jejich rodin, například bývalou starostku Prahy 11 Martu Šorfovou.

Šéf dopravy a bývalý vlastník agentury Vít Bárta se však od celé aféry distancoval a domnělé důkazy označil za falzifikáty. 

Archiv výzkumů: Factum Invenio,  SANEP, STEMCVVMSC&C, 

 

Zprávy, tiskové zprávy a prohlášení ke kauze ABL: ČTĚTE ZDE

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…