Havel varoval civilizaci před katastrofou. Ani to s ní nehnulo

12.10.2010 11:50

Na pražském Fóru 2000 zaznělo od Václava Havla, že se svět řítí do záhuby. Ale ideje jsou na nic, pokud se jich nechopí lidé s praktickou mocí, upozornil v Právu komentátor Mitrofanov.

Havel varoval civilizaci před katastrofou. Ani to s ní nehnulo

Václav Havel oznámil v projevu na pražském Fóru 2000, že pokud lidstvo nezmění svůj přístup k tomu, co ho obklopuje, a nebude pokornější, čeká civilizaci katastrofa. „Svět se řítí do záhuby a my pijeme svou ranní kávu a čteme si přitom tuto zprávu v novinách. To je realita den po Havlovu projevu," konstatoval Alexandr Mitrofanov v komentáři pro deník Právo.

Fórum 2000, které vzniklo z naléhavosti reflexe dnešního světa, zahrnuje vystoupení intelektuálů, disidenty, náboženské činitele i bývalé politiky. „Určitě se můžeme kochat jejich myšlenkami. Jenže ideje nedovedou způsobit nic. Aby se ideje povedly, je třeba lidí, kteří působí praktickou mocí," vypůjčil si Mitrofanov myšlenku Karla Marxe.

Havel se usadil v mocenské věži a lidé už ho neberou vážně

A právě v tom je kámen úrazu. Intelektuálové by měli naslouchat těm dolním a hovořit s těmi nahoře. „Ale když někdo neodolá pokušení usadit se v mocenské věži, dopadá jako Václav Havel, jehož varování berou v Česku lidé stejně vážně jako jeho billboard v pražské ulici," poukázal komentátor na pohaslou hvězdu exprezidenta.

Je dobře, že chytří dávají své hlavy dohromady. Protože pokaždé, když lidé zatouží po změně, vyhledávají k ní jízdní řády a ty oni tvoří. „I když je pravda, že jinak intelektuálská produkce masový obdiv nevzbuzuje a politici jsou v lepším případě pouze shovívaví. V horším chytrými hlavami pohrdají," odkazuje Mitrofanov na nepřízeň Hradu vůči této skupině.

K věci:

Havel otevřel Fórum 2000. Mluvil hlavně o lidských právech 

Václav Havel: Krize je varováním před nepřiměřeným sebevědomím 

Havel jako svazák? I tak mohl dopadnout, kdyby aktivity směřoval jinam 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…