Havel otevřel Forum 2000. Mluvil hlavně o lidských právech

11.10.2010 11:09

Praha hostí konferenci Forum 2000 již podesáté. Pozvala na ni jako již pravidelně odborníky z různých oblastí společenských věd.

Havel otevřel Forum 2000. Mluvil hlavně o lidských právech

Jednou z hlavních postav v Praze probíhající konference Forum 2010 je bývalý prezident České republiky Václav Havel. V neděli pronesl slavnostní projev, v pondělí pak konferenci svým vstupem oficiálně uvedl.

Nejprve všechny účastníky 14. Fora přivítal a poté zavzpomínal na začátky svých porevolučních zahraničních cest, které jej přiměly právě k úvahám o nutnosti a potřebě organizovat podobné konference.

Česko nikdo neznal 

"Chtěl jsem naši zemi představit jako svobodnou demokratickou zemi, představit ji těm, kteří ji vnímali jako součást sovětského bloku," popsal de facto původ vzniku Fora, které se poprvé konalo v roce 2000.

Motivací pro jeho konaní podle něho byla zejména reflexe současného světa a jeho problémů a nutnost o nich diskutovat.

Bývalý prezident zmínil na Foru také nutnost hovořit o tématu lidských práv a jejich dodržování a řešit na konferenci záležitosti ohledně svobody slova a vyjadřování.

Radost z Nobelovky 

"Doufám, že co nejdříve bude z vězení propuštěn letošní laureát Nobelovy ceny Liou-Siao-Pao," vyslovil závěrem své přání Havel a vyvolal svým sdělením potlesk. Právě Havel se již dříve otevřeně stavěl na stranu čínského disidenta a pochváli Nobelův výbor za to, že se rozhodl cenu udělit právě jemu.

Více čtěte:

Zmatený Havel billboardem zklamal. Neměl to prý dělat 

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…