Kukačka na Praze 13: Vyměňte politiky. VV v šoku. Iniciativa také

14.10.2010 16:27

Občané Prahy 13 objevili v ulicích plakáty, vyzývající ke křížkování konkrétních třinácti kandidátů do komunálních voleb. Stejné materiály rozdávali mladí lidé u vchodů do metra. Kandidáti jsou ze tří politických stran a spojuje je jediné- jsou členy občanských sdružení, které zastřešuje spolek občanských sdružení Jihozápadního města, jinak Spolek 13. Čtvrteční dění též vysvětluje rozpad kandidátky Věcí Veřejných v této městské části.

Kukačka na Praze 13: Vyměňte politiky. VV v šoku. Iniciativa také

Lze v dnešní době udělat předvolební kampaň zdarma? Odpověď zní ano. Jak se to dělá, předvedli zástupci občanských sdružení v Praze 13 ve čtvrtek ráno, tedy méně než 24 hodin před otevřením volebních místností. Stačí, když skupina lidí kandiduje ve třech rozdílných politických stranách. Následně se vydá leták s logem populárního hnutí „Vyměňte politiky", ve kterém zároveň doporučíte voličům, koho konkrétně na kandidátce zaškrtnout. Hnutí „Vyměňte politiky" přitom o aktivitě občanských sdružení nemá ani potuchy.

Zneužité logo

„Opravdu? V žádném případě nejednají naším jménem. Nepodporujeme, a to jsme jasně deklarovali, žádného z politiků. Nikdy. Jedinou tiskovinou, kterou jsme vydali, je obecný návod pro voliče, jak se v komunálkách křížkuje. Toť vše," reagoval pro ParlamentníListy.cz jeden z lídrů Vyměňtepolitiky.cz Jarda Kuchař. Jak ParlamentníListy.cz zjistily, Eva Prausová je jedním z přátel místní skupiny Vyměňte politiky Praha 13 na sociální síti Facebook.

Zástupci Věcí Veřejných v Praze 13 jsou letáky šokováni. „Věděli jsme, že jsou za tím občanská sdružení, ale toto je vrchol všeho. Využili i ostatní strany," řekla ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně místní buňky Anna Pelikánová, která naši reedakci na podivné přesuny na kandidátce VV upozornila už minulý týden. Kandidatura některých osob, zaškrtnutých na kandidátce, je podle ní zneužitím předvolebních propagačních materiálů a loga VV.

Politické hnutí Příbuzní, o.s.

Akcí, používající neoprávněně mimiker hnutí „Vyměňte politiky", ale nejsou postižena jen místní Véčka, ale i TOP 09 a Strana zelených. Třináctku zaškrtnutých kandidátů spojují jak příbuzenské vztahy, tak především členství v občanských sdruženích Jihozápadního města. Zatímco Aristidis Skondrojanis kandiduje za Véčka jako číslo 7, Marcela Skondrojanisová za TOP 09 pod číslem 13. Stejně tak Erika Prausová hájí opět barvy Véček, zatímco Petr Praus TOP 09. Za zelené je na rozdávaném letáku zakroužkován Jan Majer.

Kandidát Libor Jirků je přitom předsedou o.s. Stodůlky-Háje, ve kterém asi panují odlišné politické názory, místopředseda stejného sdružení Pavel Dlouhý je totiž dvojkou kandidátní listiny Véček a podle současného vedení místní buňky této strany je právě tou osobou, která odmítla změnit kandidátku proti vůli členské základny i tehdejšího předsedy klubu VV v Praze 13 Kamila Regenta. Současné vedení VV Prahy 13 se proto od kandidátky distancuje a totéž požaduje po celorepublikovém vedení strany. Prausová se Skondrojanisem pak každý vedou své občanské sdružení, konkrétně o.s. Velká Ohrada a o.s. Vize 2010.

Křížkování je přeci v pořádku

Všechna jmenovaná občanská sdružení jsou pak sdružena pod Spolek občanských sdružení Jihozápadního města, jinak též Spolek 13. Jedním z jeho představitelů je i šéf o.s. Motolský ordovik Petr Kučera. Ten ParlamentnímListům.cz sdělil, že popisovaná ranní letáková aktivita rozhodně není dílem Spolku. Na využití kandidátek ostatních stran a divoké křížkovací výzvě neoprávněně označené logem cizího hnutí však Kučera, profesí právník, nevidí nic špatného.

„Já osobně to podporuji, líbí se mi výzva ke škrtání. Není to snaha občanských sdružení ovládnout radnice. Víte, kdyby tu bylo vše v pořádku, tak by ty lidi ze sdružení politika asi nezajímala. Jejich angažmá v politice není nic špatného a rozhodně to není proti zákonu. Znovu ale opakuji, nás za tím nehledejte," řekl ParlamentnímListům.cz Kučera.

Boj o radnici v Praze 13 svede celkem jedenáct hnutí. Ve hře je 35 zastupitelských křesel. Za občanské demokraty zde kandiduje dosavadní starosta David Vodrážka, kandidátem Zemanovců je zde jejich úřadující předseda Vladimír Hönig.

Související:
Rozklad kandidátky VV způsobil vstup nestraníků
Poslanci VV panikaří před volbami. Jsme moc vpravo
Kalousek se rozzuřil. Liberecká topka končí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…