Solární průšvih a váhavá vláda. Stačila lepší rétorika

15.10.2010 14:28

Inspirace ve Španělsku mohla pomoci kabinetu Petra Nečase, aby solární průšvih vyřešil i pomocí rétoriky. Musel by se jím ale začít zabývat o něco dříve, píše komentátor Macháček pro Respekt.cz.

Solární průšvih a váhavá vláda. Stačila lepší rétorika

Někdy není třeba ani tolik činů, postačí slova. Něco podobného se podařilo ve Španělsku. Jakmile začala tamní vláda nahlas mluvit o zdanění fotovoltaiky, přestaly být tamější banky ochotné tyto projekty financovat, nebo podmínky financování velmi zpřísnily. „Kdyby se česká vláda začala zabývat výbuchem solárního průšvihu o něco dříve, mohla dostát svým cílům klidně jenom pomocí rétoriky," uvádí proto Jan Macháček v komentáři pro Respekt.cz.

Efekt výroků španělských vládních představitelů způsobil, že projektů nakonec nebylo připojeno tolik, jak se v katastrofických projektech předpokládalo, a španělská vláda ke zdanění nakonec ani sáhnout nemusela. „To ovšem neznamená, že španělská vláda nedělala nic. Snížila výkupní cenu solární energie a prodloužila její garanci," připomíná Macháček.

Nic hrozného se státu nestane, pokud vysvětlí, že nemohl obětovat průmysl

Podle komentátora už je pozdě na to, aby se něco takového podařilo i v Česku, protože naprostá většina projektů, které budou připojeny v letošním roce, už financování od bank zajištěno má. „Pokud vláda zatím jen nahlas přemýšlí o zdanění solární energie, měla už by na tom začít pracovat, protože to sice lze, ale technicky to nemusí být vůbec nic jednoduchého a je třeba použít zrychlené legislativní řízení, aby vše začalo platit prvního ledna," podotýká Macháček.

Aby Nečasův kabinet zvýšil naděje státu na úspěch v možných arbitrážích v souvislosti s fotovoltaikům, pak by měl začít situaci řešit a razantně obhajovat své kroky a pevně si za nimi stát. „Bude-li český stát jasně a přesvědčivě vysvětlovat, proč si nechce nechat zlikvidovat průmysl a proč chce pouze návratnost legitimní daňovou korekcí vrátit do původních dimenzí, pak se mu nemůže nic hrozného stát," věří Macháček.

K věci:

Vláda solární elektrárny zdaní. Vyřeší prý tím zdražení elektřiny  

Moldan má jasno. Za "solární průšvih" mohou lobbisté 

Mládek (ČSSD): Zdražení elektřiny ODS neřeší. Raději hledá viníky 

Foto: ekobydleni.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…