Slyšet Johna bylo jako slyšet Bursíka, říká politolog

16.10.2010 19:07

Stačily tři měsíce v ministerské funkci a z Radka Johna je z bojovníka proti establishmentu jeho kovaný člen. Politolog Valeš ho ve vysílání Českého rozhlasu dokonce přirovnal k Martinu Bursíkovi.

Slyšet Johna bylo jako slyšet Bursíka, říká politolog

Kdo si vzpomene na až podbízivou loajalitu bývalého předsedy Strany zelených Martina Bursíka vůči Topolánkově vládě, toho asi překvapí, že k tomuto politikovi přirovnal politolog Lukáš Valeš předsedu Věcí veřejných Radka Johna, ještě nedávno velkého bojovníka proti establishmentu a politickým dinosaurům.

„Když jsem slyšel Radka Johna, myslel jsem, že slyším Martina Bursíka s jeho přehnanou loajalitou vůči vládě. Věci veřejné se staly klasickou stranou establishmentu a voliči si za tři měsíce vlády udělali obrázek o fungování této strany," uvedl ve volebním vysílání Českého rozhlasu politolog Valeš z brněnské vysoké školy Newton College.

Bašta ODS se v Plzni otřásla. Výrazný vliv celostátní politiky

Podle něj dali voliči v říjnových volbách vládním stranám jasnou výstrahu. „Výrazný vliv celostátní politiky na komunální volby určitě překvapil. Klasickou ukázkou jsou volby v Plzni, která vždy byla baštou ODS. A teď v ní podle průběžných výsledků vedou sociální demokraté," všiml si politolog, který byl dlouhá léta spjat se západočeským krajem.

A právě v něm ho zaujalo, jak se ČSSD podařilo uspět tím, že do komunálních voleb vnesla mimo jiné i téma hlasování o koaliční vládě. „Přitom třeba v Klatovech, ale i jinde měla sociální demokracie velice skromnou, místy až neviditelnou kampaň. Přesto má nečekaně dobré výsledky," uzavřel Valeš.

K věci:

John o volbách: Systém je strašně složitý 

John: Můj let vrtulníkem do Ostravy? Běžná praxe 

Bursík: Zelení nebyli zralí na vládní angažmá 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …