Po Klausovi už i Křeček: Tresty pro žháře z Vítkova jsou tvrdé

21.10.2010 16:21

Václav Klaus se ve středu po vynesení rozsudků nad žháři z Vítkova vyjádřil, že mu vynesené tresty přijdou příliš tvrdé. O smyslu tak vysokých trestů má určité pochybnosti i poslanec ČSSD a místopředseda ústavně-právního výboru sněmovny Stanislav Křeček. Přitom premiér Petr Nečas (ODS) nebo ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) rozsudek přivítali.

Po Klausovi už i Křeček: Tresty pro žháře z Vítkova jsou tvrdé

„Výše trestů se mi zdá nečekaná, nečekaně vysoká a jenom se zamýšlím nad tím, jestli takovou výši trestu, kterou porovnávám s některými žádostmi o milost, které dostávám, jestli opravdu bude tou nejsprávnější cestou, jak zabránit do budoucna opakování podobných jevů," prohlásil ve středu Klaus.

Tresty jsou exemplární

Ozvaly se dokonce hlasy, že by se prezident neměl vyjadřovat k rozsudku nezávislých soudů, protože má jako jediný možnost změnit pravomocný rozsudek. „Osobně nevidím jediný důvod, proč by se prezident nemohl vyjádřit k rozsudku, stejně jako každý jiný občan. Ústava mu to nezakazuje," zastává se hlavy státu poslanec Křeček.

Samotné tresty pak považuje stejně jako Klaus za exemplární. „Tresty mi připadají vůči trestům, které padaly v minulosti v podobných případech, nepřiměřené. Jsou exemplární a pokud budou v podobných případech stejně vysoké tresty a celkově se přitvrdí, je to v pořádku. Pokud ale byly tak přísné rozsudky vyneseny kvůli medializaci případu a příště budou nesrovnatelně nižší, v pořádku to rozhodně není," říká Křeček.

Benda a spol. jsou s tresty spokojení

Další místopředseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) považuje výši trestů za adekvátní. „Mně tresty příliš vysoké nepřijdou, šlo o pokus o několikanásobnou vraždu. Spíš mi vadí, že rozsudky neodráží vinu jednotlivých aktérů případu. Všichni obžalovaní obdrželi téměř stejné tresty, ačkoliv míra viny podle mě stejná nebyla," tvrdí Benda.

Medializace případu však Bendovi připadala přehnaná. „Plně souhlasím s vicekancléřem panem Hájkem, že medializace byla přehnaná a několikahodinové přímé přenosy naprosto zbytečné. Myslím si ale, že by to soudce nějak ovlivnilo," prohlašuje politik.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…