Špidla v rozhlase: V politice rozhodně nekončím

25.10.2010 17:31

Exministr, expremiér a také bývalý evropský komisař Vladimír Špidla prý nelituje toho, že se nestal senátorem. Ve druhém kole voleb byl totiž poražen dosavadním senátorem Tomášem Jirsou z ODS. Do politického důchodu ale ani tak Špidla neodchází, dál se bude spolupodílet na stranické politice ČSSD.

Špidla v rozhlase: V politice rozhodně nekončím

 To by byly velmi divoké spekulace, kdybych měl odcházet. Věděl jsem, že můj protikandidát Jirsa je silný soupeř, vždyť šest let v Hluboké je úspěšným starostou, s výrazným sociálním kapitálem, to je velký rozdíl oproti mně. Tyto věci vždy mají svou váhu," ohodnotil Špidla v rozhovoru pro Studio Česko svého soupeře.

Jenže ani on sám prý neměl vůbec špatný výsledek, naopak v Českém Krumlově, nebo v Prachaticích pro něj prý volilo poměrně dost voličů. „Ani má kampaň nebyla nijak špatná, byla dobrá a lidé na celostátní úrovni mne dost pomáhali," zhodnotil dále Špidla.

Jestli bude i nadále do sněmovny kandidovat, či bude jinak politicky pracovat pro sociální demokracii, to je podle něj poměrně logické. „Nedělám si žádné zásadní meze pro tuto oblast, tedy říkat nějaké rozhodné ANO, nebo NE," podotkl.

„V tento moment se nesnažím mít přímý politický vliv, ale navrhovat řešení, dávat expertní znalosti, tímto způsobem bych rád působil," zmínil dále.

Pokud by se na něj premiér Petr Nečas nyní obrátil s prosbou nominace do odborného týmu, tak by se nad takovou nabídkou prý vážně zamyslel. „Když mne Petr Nečas zavolá, tak moje zkušenosti jsou k dispozici. Premiér se ale na mě dosud nikdy neobrátil a já bych si působení v nějakém týmu rozmýšlel," konstatoval k tomu bývalý eurokomisař.

Důchodový systém je podseknut vinou vlády

Špidla se je prý vědom toho, že je nezbytné reformovat důchodový sytém. „To není nehybný systém. Ale Nečas nemá pravdu v tom, že je tento systém v katastrofálním stavu, že zde existuje nějaká urgence a že za dva roky nastane potopa. To je lživé tvrzení," uvedl v této souvislosti.

Podle něj je logické, že v důchodovém systému nastal za poslední dva roky propad, protože vláda podsekla příjmy do důchodového systému. To se ale prý stalo i devadesátých letech.

„Vždy, když nastoupila sociální demokracie, tak jsme ten systém okamžitě stabilizovali. Stabilizovat systém dlouhodobě je těžké, ale podseknout ho je lehké," vysvětlil.

Drábek dává najevo koncepční slabost

Špidla je navíc přesvědčen o tom, že momentální ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek postupuje v resortu způsobem, který je těžko akceptovatelný. „Jeho postup svědčí o koncepční slabosti. Za takových podmínek nemá ekonomika a ani důchodový systém naději, neboť míříme někam na americký středozápad," zmínil.

Podobné je to prý i ve zdravotnictví, kde stát má dostatek prostředků. Odvádí sice na zdravotnictví sedm a půl procenta HDP, což je v porovnání s jinými státy EU málo, ale i tak stát má v tomto směru ohromné rezervy. „Ty se skýtají v lepším zorganizování systému. Stát má ohromné rezervy ve zvládnutí cen léků, zdravotnického materiálu, racionalizaci procesů. Až když se vyčerpají všechny tyto záležitostí, je možné uvažovat o nějakých kritériích omezujících péči. Ale péči nelze omezovat na základě peněženky,," pronesl k tomu exkomisař EP.

Dělení lékařské péče na standardní a nadstandardní, jak o tom uvažuje Nečasova vláda, je ale podle něj protiústavní. Je přesvedčen o tom, že se bude moci soudit každý pacient, který nebude spokojen s tím, že by za některé druhy operací musel doplácet. 

„Tento druh reforem je vyloučen, pokud jen trochu dodržujeme ústavu. Pro něco takového je třeba ústavu změnit. A Senát, kde má většinu ČSSD, takovou změnu neudělá. Pokud by se to vláda snažila prosadit, je na místě ústavní žaloba a nemůže to projít," řekl k tomu Špidla. 

Hodně lidí má na to, ČSSD vést

V rozhovoru také došlo na otázku postu předsedy strany. Špidla ovšem zmínil, že se o funkci ucházet nebude.  „Jde o to, že nastala nyní v ČSSD generační výměna, to znamená, že odchází generace zakladatelů, jako jsem byl já, či Jiří Paroubek, a začínají přicházet jiní. A já tuto generační obměnu nemíním brzdit," vysvětlil.

Podle jeho soudu má strana nyní dost osobností, kteří by mohli sociální demokracii v budoucnu vést. „Nemám nejmenší pochyby o Bohuslavu Sobotkovi, či Michalu Haškovi. V předvolební době si Sobotka vedl dobře, ale na druhou stranu žádný z kandidátů dosud nepředložil ucelenou vizi o směřování strany," dodal pro Studio Česko bývalý premiér.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…