Velké koalice: Živná půda kmotrů ODS

26.10.2010 7:41

Velké koalice umožňují návrat kmotrů. Příkladem je nejen šedá eminence v podobě Pavla Dlouhého v Hluboké nad Vltavou, ale i vlivy některých zákulisních postav v Chomutově, Plzni či Ústí nad Labem.

Velké koalice: Živná půda kmotrů ODS

 

Radnici Hluboké nad Vltavou tradičně vedla ODS. I po uplynulých komunálních volbách své místo obhájila. Počet příznivců ale poklesl na 23 procent z obvyklých třiceti. Dosavadní místostarosta Pavel Dlouhý, který městu vládne a v kraji působí jako šedá eminence, očekává své znovuzvolení do funkce i nyní, uvedly Hospodářské noviny. V předchozích volbách pro něj zvedlo ruku dvacet zastupitelů, kterých je na hlubocké radnici celkem dvacet jedna.

Jak se pozná kmotr ODS? Má kontakty v ČSSD

Dlouhého označují za kmotra především spolupracovníci bývalého premiéra Mirka Topolánka. Podle nich má značný vliv na radnici v Českých Budějovicích, kde sice letos ODS volby prohrála, ale právě spojením se sociálními demokraty se pokouší vyšachovat ze hry exprimátora Juraje Thomu.

Petr Nečas hlásá očistu ODS od kmotrů, kteří nebudou působit ze zákulisí a nebudou překračovat kompetence svých pozic. Jenže právě takoví, jako Pavel Dlouhý, mají v ODS značný vliv i kontakty. A nejen ve své domácí straně, ale především mezi sociálními demokraty.

Velká koalice v Chomutově

Na druhém místě skončilo po komunálních volbách v severočeském Chomutově hnutí PRO Chomutov. Do vyjednávání o koalici ale ani nebyla zapojena. Tamní občanští demokraté se totiž dohodli s ČSSD na vytvoření velké koalice bez toho, aniž by jednali s ostatními stranami.

„Je zajímavé, že lídr sociálních demokratů si s námi sice dohodl schůzku, ale pak dostal nové instrukce a sešlo z toho," řekl Přemysl Rabas, lídr PRO Chomutov.

I v Chomutově ale figurují zákulisní hráči. Jedním z nich je bývalý senátor Alexandr Novák (ODS), který je také obžalován z korupce. Vliv má společně s Romanem Houskou (ČSSD), jehož partnerkou je jeho spolustranička a ústecká hejtmanka Jana Vaňhová.

Kmotři krajských měst

ČSSD společně s občanskými demokraty povede také radnici v Ústí nad Labem. Zde se hovoří o vlivu podnikatele Patrika Oulického, který je znám svým vlivem na ODS. Dalším krajským městem, kde vznikla velká koalice, je Jihlava.

V západočeské metropoli se stejné politické uskupení zatím rýsuje. Posvětil jej i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, píší Hospodářské noviny. I Plzeň má svého kmotra. Je jím člen výkonné rady ODS Roman Jureček. „Já o situaci v Plzni vlastně moc nevím. Byl jsem vyjednavač náhradník. Na jednání jsem chodil, ale jen sem tam," prohlásil.

Dále:

Kmotři v ODS? Ti pozici Nečase neohrozí, míní experti

"Kmotr" Dlouhý: Topolánek neměl argumenty, proto mě tak nazval

Kníže sousedovi z ODS: Kde jste vzal tolik, co my jsme získávali staletí?

Volební napětí opadlo a vyrojily se velké koalice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…