Proti velké koalici v Praze jde Nečas tvrdě, Sobotka měkce

27.10.2010 12:16

Snaha hybatelů děje vytvořit v Praze po volbách koalici ODS a ČSSD narazila u vedení obou stran. Zatímco předseda Nečas se vydal cestou tvrdé síly, úřadující šéf Sobotka zvolil měkkou variantu, všímá si v Právu komentátor Mitrofanov.

Proti velké koalici v Praze jde Nečas tvrdě, Sobotka měkce

Obvykle bývá politika souhrou náznaků, skrytých manévrů a tajených záměrů. Při jednání o vládě nad Prahou je však vše jako na dlani. ODS i ČSSD se snaží dospět k výsledku, který by jim zajistil moc a peníze. Vůbec jim nevadí, že voliči poslali ODS do autu a ČSSD volili hlavně kvůli lídrovi Jiřímu Dienstbierovi ml. Ani to, že svádějí souboj s vlastním stranickým vedením.

Šéfové obou stran však vyvíjejí tlak odlišně, v duchu pojmů tvrdá síla a měkká síla. „První dosahuje cíle hrozbou násilím nebo jeho přímým použitím. Druhá se zakládá na vytvoření stavu, kdy pevnosti nakonec kapitulují, aniž padne jediný výstřel. Jsou totiž obklopeny takovými okolnostmi, že pokračovat v boji znamená pouze vysílení a smrt," vysvětluje Alexandr Mitrofanov v komentáři deníku Právo.

Nečas s pokusem o zákaz ve výkonné radě ztroskotal

„Předseda ODS se vydal cestou tvrdé síly. Jinak pokus o zákaz koalic s ČSSD, navíc z hlediska komunální politiky nesmyslný, nelze interpretovat," připomíná Mitrofanov Nečasův pokus znemožnit pražskou velkou koalici zákazem jakýchkoli koalic s ČSSD. Jeho záměr však výkonná rada občanských demokratů smetla ze stolu.

Naopak vytváření atmosféry, za které se protivník vzdát prostě musí, aniž ho někdo srazí na zem klackem, učinil základem svého stylu Bohuslav Sobotka. „Budou-li Hulínský a ostatní přinuceni postojem zbytku strany, aby se v ní - a mezi voliči - cítili jako prašivé ovce, ani ty milióny jim nemusí chutnat jako dřív," domnívá se komentátor.

ČSSD si zachová pověst strany, v jejímž nejvyšším vedení nejsou Hulínští

Úřadující předseda ČSSD představil svá pravidla vytváření komunálních koalic, z nichž mimo jiné plyne, že sociální demokraté by neměli pomáhat přežívat v politice lidem, kteří se ve vedení obcí a měst zkompromitovali. „Je jasné, co Sobotka preferuje a koho podporuje - Jiřího Dienstbiera ml. proti Petru Hulínskému a jeho lidem," poznamenává Mitrofanov.

Pokud přesto dojde v Praze k ustavení koalice v rozporu s přáním voličů, bude Sobotkův postoj vnímán jako zásadový. „A ČSSD, byť utrpí šrám, si zachová pověst strany, kde nejsou samí Hulínští. Přinejmenším nejsou v jejím nejvyšším vedení," uzavírá Mitrofanov svůj komentář.

K věci:

Nečas chtěl zablokovat velké koalice, neúspěšně 

Sobotka: Dienstbier musí Prahu přesvědčit, aby do koalice s ODS nešla 

Velká koalice v Praze? ODS a ČSSD začínají vyjednávat 

Foto: magistrat-praha.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…