Ostuda českého soudu: Nařídil exekuci na základě falešného dokladu

29.10.2010 9:09

Česká policie řeší případ podivné exekuce. Tu podvodem vyvolal dvaačtyřicetiletý muž na základě falešné směnky a na základě zmanipulovaného rozhodčího řízení. Muž chtěl formou exekuce získat majetek podnikatele ve stavebnictví.

Ostuda českého soudu: Nařídil exekuci na základě falešného dokladu

Policie už muže obvinila z několika trestných činů. Rozhodnutí o exekuci zároveň soud zrušil jako nezákonné. Uvádí to deník Právo. Náměstek krajského státního zastupitelství  Zbyněk Eger Právu řekl, že dvaačtyřicetiletý muž je podezřelý ze tří trestných činů a v případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení. Vyšetřování probíhá na svobodě.

O co v případu šlo? Loňského 3. prosince nařídil Okresní soud v Plzni exekuci na majetek jak firmy podnikatele, tak na jeho osobní majetek a to na základě rozhodčího nálezu z roku 2004, který vydal rozhodčí soud v Londýně. V nálezu byla povinnost  k zaplacení částky patnáct miliónů korun včetně soudních poplatků za nezaplacení směnky, kterou podnikatel údajně podepsal americkému státnímu občanovi Milanu Wotavovi v roce 2000.

„S touto směnkou jsem měl podepsat i rozhodčí doložku, která opravňovala držitele směnky obrátit se v případě jejího nezaplacení na rozhodčí soud," uvedl povinný, tedy podvedený podnikatel.

Podle notářského zápisu koupila směnku od Wotavy devadesátiletá občanka žijící ve Kdyni na Domažlicku, která ji v loňském roce prodala pražské firmě. Ta se obrátila na soud se žádostí o exekuci na částku téměř 23 miliónů korun.

Případ řešila FBI a Interpol

Kriminalisté ale později přes Interpol a FBI zjistili, že žádný Milan Wotava neexistuje a že rozhodčí nález společnosti Xl Building Company Limited rozhodce Rainharda Grundmanna je také falešný.

Podvrhem byl i notářský zápis o převodu směnky z Wotavy na důchodkyni ze Kdyně. Ukázalo se, že muž podezřelý z podvodu předal tyto falešné doklady pražské firmě s tím, aby peníze vymohla. „Její zástupce soudu předložil pouze kopii rozhodčího nálezu, ověřenou na poště. To stačilo soudní úřednici, aby mě poslala do kytek za 23 miliónů," uvedl dále k případu podnikatel.

Doplnil, že požádal soud o přezkoumání svého případu. Nakonec soud v Plzni rozhodnutí úřednice zvrátil, v odůvodnění uvedl, že usnesení o nařízení exekuce nebylo vydáno zcela v souladu se zákonem. To znamená, že povinnému byla odňata možnost během soudního řízení hájit své zájmy. Soud také shledal jako nedostatečné  pouhé kopie rozhodčího nálezu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…