Jágr: Spousta lidí pomohla republice víc než sportovci

29.10.2010 9:09

Pro státní vyznamenání si přiletěl na otočku z ruské Kazaně hokejista Jágr. V rozhovoru pro LN připustil, že ocenění by si zasloužilo dost dalších hokejistů a vůbec sportovců než on.

Jágr: Spousta lidí pomohla republice víc než sportovci

Až do letošního roku dostali medailí Za zásluhy tři hokejisté. Dominik Hašek, Ivan Hlinka a Augustin Bubník. Z rukou prezidenta Václava Klause ji jako čtvrtý převzal Jaromír Jágr, nyní hráč ruského Omsku. „Tak tohle mě fakt nikdy nenapadlo," vysvětlil Jágr v rozhovoru pro Lidové noviny, že hraje hokej, protože ho baví, a ne kvůli státním vyznamenáním.

Toto ocenění považuje za něco docela jiného než vítězství v anketě Zlatá hokejka nebo zisk nějakých trofejí v zámořské NHL. „Vnímám toto vyznamenání jako obrovskou čest a poctu, ale zároveň vím, že bych tu mohl napočítat dost dalších hokejistů a vůbec sportovců, kteří by si to zasloužili daleko víc než já. Je mi taky samozřejmě jasné, že v jiných oborech spousta lidí pomohla republice mnohem víc než sportovci," přiznal hokejista.

Smoking mu narychlo vypůjčili kamarádi

O tom, zda se bude moci osobně zúčastnit převzetí vyznamenání, nerozhodoval on, ale jeho nynější ruský zaměstnavatel. „Ono nešlo ani tak o mě, jako spíše o to, že jsem někde zaměstnaný. O vyznamenání jsem se dozvěděl před dvěma týdny, tak jsem se v klubu zeptal, jestli mě pustí," řekl Jágr s tím, že větším problémem byla daleká cesta a komplikované spoje.

Jednoduché to neměl ani s tím, jak se ke slavnostní příležitosti obléci. Smoking od dob, kdy si v NHL chodíval pravidelně pro trofeje už nevlastní, a čas běhat po obchodech a shánět ho neměl. „Poslední dny byly hrozně hektické. Takže všechno nakonec zařídili a smoking pro mě vypůjčili kamarádi," prozradil Jágr.

Pozdě jako do Bílého domu na Hrad nepřišel

Nešlo o jeho první setkání s prezidentem Klausem. „S panem prezidentem jsme se dřív setkávali dost často. Hlavně na tenisu nebo tenisových akcích. Ale bylo to v době, kdy měl víc času než teď," zalovil Jágr v paměti s tím, že tenis si spolu nikdy nezahráli především proto, že by hlavu státu musel nechat vyhrát, a to by udělal fakt strašně nerad.

Jeden z nejslavnějších hokejistů se několikrát dostal i do Bílého domu a sám s úsměvem vzpomíná, že na audienci k prezidentu Billu Clintonovi jednou dorazil pozdě. Tentokrát si ale Jágr dal pozor, a tak podobné nebezpečí nehrozilo. „Rozdíl je v tom, že v Bílém domě jsem tehdy nic nedostal," smál se Jágr.

K věci:

Jágr už je v Praze, večer si jde pro medaili 

Jágr o Zemanovi: Je ohromně chytrý a má dobrou vyřídilku 

ODS přispěl Jágr i Berdych, Topolánek nikoli 

Foto: Ondřej Leinert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…