Vztek proti Knížákovi: Že vám to nepřipíchnul rovnou na tu loknu

30.10.2010 6:58

Ačkoli během čtvrtečního slavnostního ceremoniálu prezident Václav Klaus vyznamenal dvaadvacet osobností, diskutéři si z devadesáti procent všímají jediné - ředitele Národní galerie Milana Knížáka.

Vztek proti Knížákovi: Že vám to nepřipíchnul rovnou na tu loknu

Už v momentě, kdy některá média začala o Knížákově ocenění spekulovat, přinesl týdeník Reflex komentář Viliama Bucherta, kde mimo jiné stojí: "Naprosto fatálním omylem by ovšem bylo, kdyby Knížák dostal cenu i s ohledem na to, jak vedl léta Národní galerii. To by byl skutečný Klausův přešlap." Navzdory novinářskému postoji - stalo se.


Prezident tak při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu ve čtvrtek vyznamenal 22 osobností. Nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva, propůjčil veteránům druhé světové války Emilu Bočkovi, Marii Ljalkové-Lastovecké a Janu Plovajkovi. Řád vojenské skupiny dostali za zásluhy o obranu státu a bojovou činnost.

90 procent to Knížákovi nepřeje

Mezi oceněnými byli rovněž ředitel Národní galerie Milan Knížák, hokejista Jaromír Jágr, herečka Hana Maciuchová, básník Karel Šiktanc anebo programová ředitelka karlovarského filmového festivalu Eva Zaoralová. Ti obdrželi Medaili za zásluhy.

Ačkoli se některé negativní postoje objevují jak proti hokejistovi Jágrovi a herečce Maciuchové, v diskusích dominuje především Milan Knížák. Na jeho obranu se staví přibližně jeden člověk z dvaceti.



"Že to tomu vo*lovi nepřipíchnul rovnou na tu jeho loknu," "Možná, že by se bejvalo hodilo při tý příležitosti vyznamenat i nějaký řadový pra*se z vobecního prasečáku, aby se ta němá tvář necejtila bejt ukřivděná," "Knížák to je mimořádný exot! Něco jako Marilyn Manson," "Knížák je umělcem? Asi jako kdyby Jágr dostal medaili za hokej a přitom by neuměl přešlapovat a jezdit pozadu," "Je to neuvěřitelná ostuda pro nás, vyznamenat takového břídila. Hlavně ten jeho šedivý trpaslík se samopalem - skutečně "umělecké dílko"," "Navíc nemá ani maturitu, což sám přiznal, ze všech škol ho vyhodili, má ukončené jen základní vzdělání," "Naprostý souhlas, protože normální člověk nepochopí, za co jí ten arogantní blb mohl dostat, když dle mého nic kromě průšvihů a arogance pro stát neudělal. No kamarád taky rád," "Knížákovi to přeju, může tu medaili nosit v uchu!"

Na straně druhé straně se někteří uživatelé Knížáka zastávají hlavně pro umělecké zásluhy. Ty podle nich nemají nic dočinění s tím, jaký je jeho mediální obraz a jakým způsobem je propojován s řízením Národní galerie v Praze. "Nic proti němu, ale umělců by se našlo víc, hlavně si myslím, že v tomto případě mu to navrhl sám prezident, tudíž kritika by měla mířit spíš tam," napsal jeden ze zastánců Knížáka. O Václavu Klausovi nestojí v diskusích k jednotlivým oceněním prakticky žádný komentář.

Kdo je kýčař, ptá se Kodet?

Na stranu kritiků se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil také malíř Kristian Kodet. "To je, jako kdyby strýčkovi Jedličkovi dal někdo Nobelovu cenu. Ten ale aspoň uměl udělat prasátko nebo slepici, ale tenhle nýmand, kterej jen kritizuje všechny a všechno okolo sebe, si rozhodně ocenění nezaslouží.

To, že kritizuje a nenávidí mne, pomíjím a zvykl jsem si, ale on napadá mistry, jako jsou Jíra, Komárek, Zoubek nebo Saudek, a tvrdí o nich, že jsou to kýčaři. On, který udělal jen nesmírně trapnou Václavku a Dášenku, a pak nějakýho šíleného trpaslíka. On bude říkat, že někdo dělá kýče? To je urážka českého umění, vyznamenat tohoto takzvaného „profesora", který si z Národní galerie udělal dobrý zdroj své obživy."

Vyjádření ředitele Národní galerie se získat nepodařilo. Jeho manželka Marie Knížáková na jeho telefonu pouze řekla, že se nemá ona, ani její manžel k čemukoli vyjadřovat. "Nějaké pomluvy a napadání od kohokoli, je sprosté, nečestné a nehodné komentáře. Můj manžel je od svých 17 let neustále pronásledován, napadán, potupován. Má svou hrdost a je to osobnost. Proto nemá smysl cokoli jakkoli komentovat," odpověděla.

Kdo, co získal?

Řád Tomáše Garrigua Masaryka převzali sportovec, první trenér Emila Zátopka, ale také politický vězeň Jan Haluza a agentka-chodkyně Julie Hrušková, která byla při jedné z akcí zatčena, mučena a strávila 11 let ve vězení. Stejný řád Klaus propůjčil odbojáři proti nacismu a komunismu Janu Jankovi, který byl po roce 1948 jako člen skautské odbojové skupiny odsouzen k trestu smrti, jenž mu byl změněn na 20 let vězení. Řád obdržel rovněž bojovník proti komunismu Josef Vlček, jenž je spjat s Maticí Cyrilometodějskou. Vlček je příznivcem iniciativy D.O.S. T., která Klause podporovala v odporu proti lisabonské smlouvě.



Medaili za zásluhy Klaus udělil celkem 15 lidem. Vedle Knížáka, Jágra, Maciuchové, Šiktance a Zaoralové vyznamenání dostali bohemista František Daneš, kněz, pedagog a spoluzakladatel Rádia Proglas František Fráňa a hasič Roman Hlinovský, který velel záchranářům při srpnové povodni v Libereckém kraji.

Oceněn byl dále vědec Miroslav Kutílek, jenž se zabývá i klimatickými změnami a má na ně podobný názor jako Klaus, a manažer Jiří Michal, který je znám zejména svým působením ve firmě Zentiva.

Vyznamenání dostal matematik Jaroslav Nešetřil, virolog, imunolog a imunopatolog Karel Raška, dětský kardiolog Milan Šamánek, dirigent Vladimír Válek a fyzikální chemička Blanka Wichterlová.

Loni prezident Klaus vyznamenal 23 lidí. Byl mezi nimi zpěvák Karel Gott a nyní již sedminásobný vítěz Velké pardubické, žokej Josef Váňa.

K 28. říjnu 2010:

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…