Tisíce lékařů touží po Německu. Heger jim to přeje

01.11.2010 8:56

Pražský veletrh nemocnic z Německa a Rakouska přinesl fronty českých lékařů, kteří touží po lepším. Ministr zdravotnictví Heger přesto nevěří, že budou ve velkém počtu odcházet, připomíná v Právu komentátor Mitrofanov.

Tisíce lékařů touží po Německu. Heger jim to přeje

Převažující nálada na pražském veletrhu nemocnic z Německa a Rakouska byla zřejmá. Čeští lékaři různého věku stáli fronty a nabízeli se, aby mohli při první příležitosti z Česka vypadnout. „Lékaři si k platu musí pomáhat neustálými i 48hodinovými službami. Aby si absolventi udělali atestaci, musí se často upsat nemocnicím na několik let," vyjmenovává Alexandr Mitrofanov v komentáři deníku Právo dva hlavní důvody nespokojenosti lékařů v tuzemsku.

„Když se tedy našim doktorům, obzvláště začínajícím, nabízejí nejen pohádkové platové možnosti, ale i jiná šance dosáhnout na další vzdělání a především jiný vztah politické moci a široké veřejnosti k práci lékaře, s uplatněním doma v tuto chvíli nechtějí počítat," chápe Mitrofanov, proč to lovci z německých nemocnic mohou mít mezi českými lékaři snadné.

Lze mluvit o hrozícím poklesu úrovně českého zdravotnictví

Organizátoři veletrhu uvedli, že je navštívilo přes pět tisíc českých doktorů. „I kdyby to bylo méně, jde o mimořádně silný trend, který navíc podporují profesní lékařské organizace. Lze mluvit o hrozícím poklesu úrovně českého zdravotnictví," upozorňuje komentátor, že jde o věc celospolečenského významu, která může mít zásadní vliv na kvalitu života v ČR.

Podle něj ministr zdravotnictví Leoš Heger podepsal v nedělní televizní debatě svou bezmocnost, když uvedl, že nevěří velkému počtu odchodů lékařů, ale tu zkušenost jim nakonec přeje. Zdravotnictví se prý dokáže přizpůsobit, ale prodlouží se čekací doby, budou se provádět jen akutní výkony, lékaři budou ještě nerudnější na pacienty, i když tu péči jim dají.

Ministr zdravotnictví je proti šéfovi resortu financí a premiérovi malý pán

„A po něm jako po ministrovi nemůže nikdo chtít, aby požadavkům doktorů vyhověl. I kdyby se něco v jejich postavení zlepšilo, tak někdy v pětiletce páté. Ministr musí poslouchat premiéra a ministra financí," glosuje Mitrofanov pozici ministra Hegera za situace, kdy se lékaři chystají v rámci velkého stěhování odejít za lepším.

K věci:

Lov zahraničních nemocnic na české lékaře započal 

Sami doktoři se hrozí, kdo tu bude léčit, až odejdou na západ 

VV: Situace kolem platů lékařů si žádá včasné řešení 

Foto: Heger.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …