Tůma: Pro ODS je těžké smířit se s koncem své nadvlády

01.11.2010 14:25

Ani dva týdny po komunálních volbách není jasné, kdo bude novým pražským primátorem ani kdo usedne v Radě hlavního města Prahy. Vítězný Tůma z TOP 09 věří, že ODS se nakonec rozhodne pro koalici s jeho stranou.

Tůma: Pro ODS je těžké smířit se s koncem své nadvlády

Bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma byl favoritem na funkci pražského primátora, ale i když jeho strana TOP 09 získala od Pražanů nejvíce hlasů, není vůbec jisté, zda prestižní post získá právě on. „Jednání se opravdu vlečou, pro ODS je evidentně těžké se smířit s koncem svojí nadvlády na pražské radnici," uvádí Tůma na Facebooku.

Ve hře o vedení Prahy jsou kromě TOP 09 a ODS i sociální demokraté, s nimiž mají občanští demokraté dlouhodobě dobré zkušenosti a přes politickou odlišnost jsou jim bližší než nevypočitatelný rival na pravici, který slibuje na radnici nápravu věcí. „Proto také více než koketují s ČSSD," vysvětluje si Tůma náklonnost ODS k ČSSD tím, že by si dosavadní pražská vládnoucí strana udržela v metropoli dominanci.

Snad ODS pochopí, že bude lepší najít společnou řeč s TOP 09

„V tomto okamžiku je obtížné předvídat konečný výsledek, snad ale nakonec většina jejích zastupitelů pochopí, že pro Prahu i pro ODS v delším horizontu bude dobré najít společnou řeč s námi," zůstává Tůma optimistou i v době, kdy se v kuloárech považuje za pravděpodobnější spojení ODS a ČSSD.

TOP 09 přerušila jakékoli další vyjednávání s ČSSD a samotné ODS nabídla pět míst v jedenáctičlenné radě. Primátorem by v duchu tohoto návrhu byl Tůma. Přestože byl výsledek pražské ODS v komunálních volbách hodnocen jako obrovský propad, zůstávají občanští demokraté žádaným koaličním partnerem pro TOP 09 i ČSSD. S jedněmi je pojí podobné politické vidění, od těch druhých by získali podstatně výhodnější pozici ve vedení města.

K věci:

Tůma: Nevěřím, že s námi chtěla ČSSD koalici. Počítám i s opoziční rolí  

Tůma musí pronájem bytu vysvětlit, žádá Šťastný 

Tůma začal jednat s ODS i ČSSD. Chce od nich nové tváře 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…