John: Policii může šéfovat civil. Odboráři jsou proti

02.11.2010 12:45

Ministru vnitra Radku Johnovi by se líbilo, kdyby se policejním prezidentem stal někdo, kdo nemá v policii zaměstnanecký poměr. Pro Lidové noviny uvedl, že by to mohl být někdo ze státního zastupitelství.

John: Policii může šéfovat civil. Odboráři jsou proti

Hned od svého nástupu do funkce ministra vnitra se Radek John netajil tím, že policejního prezidenta Oldřicha Martinů dlouho ve funkci neponechá. Aby rozšířil výběr možných uchazečů na tuto funkci, podepsal interní dokument, který má umožnit nástup do čela policie i člověku z civilního prostředí.

„Samozřejmě hledáme varianty. Jde nám o to, mít na všech místech ty nejlepší lidi. Například z prostředí státního zastupitelství," vysvětluje existenci zmíněného dokumentu Lidovým novinám Radek John. „Je otázkou, nakolik by policisté přijali takovou osobnost," uvědomuje si ministr, že bude třeba o tom vést širokou diskusi.

Nové nařízení povede k demotivaci policistů

„Je to obcházení zákona, otevírá to prostor pro klientelismus. Je to podraz na všechny příslušníky," zlobí se místopředseda policejních odborů Petr Tomek. Podle něj povede nové nařízení k demotivaci policistů. „Ztratí důvěru v to, že se kvalitní dlouholetou službou dostanou do vyšších funkcí," dodává Tomek.

Dosud byla cesta pro člověka z civilu o hodně obtížnější. Mohl se sice přihlásit do výběrového řízení, ale až do jednoho z posledních kol, kdy už je zpravidla dávno rozhodnuto. Nyní se pro civilisty vše výrazně zjednodušuje, zasáhnout do boje o post šéfa policie totiž mohou prakticky od začátku.

Z civilu by mohl vzejít i šéf hasičů nebo ředitel policejní inspekce

Podle nového Johnova nařízení nemusí v budoucnu z „civilu" být pouze policejní prezident, ale také šéf hasičů či ředitel inspekce vyšetřující trestné činy policistů. Právě inspekce přitom čeká na nového šéfa. V září skončil Zdeněk Pelc, jenž stál v čele útvaru od roku 2006. Ministr pověřil dočasným řízením Dušana Brunclíka a do konce roku chce uspořádat výběrové řízení.

K věci:

John nařídil, Martinů splní: Vedení policie opustí šest stovek lidí 

John v akci: Prověřuje pochybné odměňování policejních šéfů 

John jako ministr vnitra nepracuje. On ho hraje 

Foto - koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …